:

marokkaanse dessert recepten

Ilse van Doorn
Ilse van Doorn
2025-12-03 22:35:56
Count answers : 1
0

Marokkaanse desserten zijn meestal gebaseerd op fruit zoals sinaasappel met kaneel.

De Marokkaanse keuken telt ook talloze zoetigheden zoals pastilla met melk en amandelen of raib-yoghurt.

Raibi Jamila toetje: een verfrissend, romig genot!

Dit romige en frisse dessert heeft alles: een krokante koekjesbodem, een luchtige mascarponevulling met een vleugje Raibi Jamila, en een heerlijke topping van granaatappel en pistachenoten.

Raibi Jamila toetje Een heerlijk Marokkaans toetje met een krokante koekjesbodem, romige mascarponevulling met Raibi Jamila en een frisse topping van granaatappel en pistachenoten.

Perfect voor een zoete afsluiting van je maaltijd!

Bereidingstijd 30 minuten Gang Desserts, ToetjesKeuken Marokkaans Porties 4

Ingrediënten  Voor de koekjesbodem:150 g biscuitkoekjes of koekjes naar keuze75 g gesmolten boterVoor de vulling:500 g mascarpone op kamertemperatuur140 g suiker1 zakje vanillesuiker200 ml opklopbare slagroom koud85 ml Raibi Jamila1 theelepel granaatappel siroop1 verse granaatappel50 g pistaches grofgehakt

Instructies Voor de koekjesbodem:Plaats de koekjes in een keukenmachine en verwerk ze tot je fijne kruimels verkrijgt.

Smelt de boter en giet deze geleidelijk toe aan de verkruimelde koekjes.

De verhouding van koekjeskruimels en gesmolten boter kan verschillen naargelang het soort koekje je gebruikt.

Voeg daarom beetje bij beetje de gesmolten boter toe totdat je de juiste structuur verkrijgt.

Mocht je koekjesbodem te nat zijn, dan kan je er extra koekjes bij verkruimelen.

Mocht het te droog zijn dan kan je er nog gesmolten boter bij gieten.

Zet in een kom even opzij.

Voor de vulling:Haal de mascarpone aantal minuten eerder uit de koelkast zodat deze zachter wordt en op kamertemperatuur is.

Schep de mascarpone in een kom.

Voeg hier de vanillesuiker en suiker aan toe.

Mix alles goed samen met een handmixer of garde.

Giet vervolgens de slagroom erbij en blijf kloppen totdat het volledig stijf wordt.

Zorg dat de slagroom heel koud is en opklapbaar is (minimum 35% vetgehalte).

Dit zorgt ervoor dat de slagroom zeker mooi zal opstijven.

Voeg de Raibi Jamila en de granaatappelsiroop aan het beslag toe.

Mix het even kort samen met de handmixer of met een garde.

Vouw daarna het beslag met een spatel in plaats van deze te mixen.

Dit zorgt ervoor dat de beslag heerlijk luchtig blijft.

Plaats het beslag vervolgens in een spuitzak (optioneel).

Neem je serveerglazen erbij en begin met 1 à 2 eetlepels van de gemalen koekjes.

Spuit het beslag in de glazen.

Mocht je geen spuitzak hebben kan je het ook met een lepel scheppen in de glazen.

Een spuitzak zorgt voor een nette afwerking.

Maak de bovenkant glad met een lepeltje.

Verdeel vervolgens granaatappel en grof gemalen pistaches op de bovenkant.

Plaats de toetjes in de koelkast voor minimum 6u.

Ik raad aan om ze de hele nacht in de koelkast te houden, zo smaken ze veel beter!

Geniet!

Raibi Jamila is een traditionele Marokkaanse yoghurt, vaak gekarakteriseerd door zijn romige textuur en lichte, frisse smaak.

Het wordt veel gebruikt in Marokkaanse desserts en kan worden gecombineerd met verschillende ingrediënten zoals granaatappel, pistachenoten en zoetstoffen.

Hoewel Raibi Jamila de ideale yoghurt is voor dit toetje, kun je als alternatief ook vanilleyoghurt of Griekse yoghurt gebruiken.

Voor het beste resultaat, laat je het toetje minimaal 6 uur opstijven in de koelkast, maar het liefst de hele nacht.

Dit zorgt ervoor dat de smaken goed in elkaar trekken en de textuur perfect is.

Ja, je kunt het recept aanpassen.

Bijvoorbeeld, voor mensen die geen zuivel kunnen eten, kun je de mascarpone vervangen door een plantaardig alternatief zoals kokosroom en de slagroom door plantaardige slagroom.

Zorg er wel voor dat je de juiste vervangers kiest, afhankelijk van de allergieën.

Ja, als je een gezondere optie wilt, kun je de koekjesbodem vervangen door een mengsel van havermout en gedroogd fruit of noten.

Dit geeft een meer voedzame en glutenvrije optie, maar de structuur zal anders zijn.

Naast granaatappel en pistachenoten kun je het toetje ook decoreren met andere ingrediënten zoals gehakte amandelen, gekonfijte sinaasappelschil of een vleugje kaneel voor extra smaak.

Let op dat het nog steeds een Marokkaanse twist behoudt.

Dit recept is goed voor ongeveer 4 tot 6 personen, afhankelijk van de grootte van de glazen waarin je het serveert.