Glutenvrij rozijnenbrood bakken
Verwarm de oven voor op 170 graden. Draai alle ingrediënten van het amandelspijs in de keukenmachine tot een spijs. Vorm hiervan een rol met de lengte van het bakblik of ovenschaal waarin je het brood gaat bakken. Hak de abrikozen in stukjes en laat 15 minuten weken met de rozijnen in warm water. Smelt de kokosolie. Rasp de appel en de wortel. Mix de eieren luchtig. Laat de gedroogde vruchten goed uitlekken. En meng nu alle ingrediënten met elkaar tot een plakkerige massa. Verdeel de helft over een ovenschaal of broodvorm. Leg de rol spijs in het midden en verdeel de andere helft van het beslag erover. Schuif in de oven en bak het brood gaar in ongeveer 45 minuten.
Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet deze goed in. Roer de melen door elkaar in een mengkom en voeg de psylliumvezels, het zout en het bakpoeder toe. Spatel hier de kwark, eieren, zoetmiddel, olijfolie en het hete water doorheen. Week de rozijnen zo’n 5 minuten in heet water. Laat ze goed uitleken en dep ze droog. Voeg ze dan pas toe aan het beslag. Wanneer je ze niet goed droogdept heb je kans dat het brood ’te nat’ zal worden. Wil je er écht een feest van maken? Spatel dan de suikerparels door het beslag. Los de baking soda op met het citroensap of de appelazijn, roer dit als laatste door het beslag. Verdeel het beslag over de bodem van de cake- of broodbakvorm. Top het brood met de zaden of pitten naar keuze. Bak het brood in zo’n 50 a 55 minuten goudbruin. Laat het broodje helemaal afkoelen buiten de oven. Snijd het brood in plakken en GENIET!
Meng alle droge ingrediënten: glutenvrije bakmix, bakpoeder, vanillesuiker, zout. Meng alle natte ingrediënten: melk, ei, zachte roomboter. Mix de natte ingrediënten met de droge ingrediënten, of gebruik hiervoor een keukenmachine met een deeghaak. Blijf 3-5 minuten mengen tot je een homogeen beslag hebt. Roer ook de rozijnen erdoor, als die niet in je bakmix zaten. Het is redelijk plakkerig, zoals vaak het geval is met glutenvrije bakmixen. Schep het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat het brood 30 minuten rijzen op een warme plek (bijvoorbeeld in de oven op 30-35 graden). Bak het rozijnenbrood in 45 minuten gaar en goudbruin in de oven, op 200 graden Celsius. Laat afkoelen.
Verwarm de oven tot 160 °C. Bekleed het cake-blik met bakpapier. Klop de eieren los in een kom. Voeg de overige ingrediënten toe aan de kom en roer goed door. Schenk het beslag in het cakeblik en bak in 50-60 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Laat minstens 30 minuten afkoelen voordat je het brood in plakken snijdt.