Glutenvrije appelcake bakken
Glutenvrije en ei-vrije appelcake Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk Glutenvrij Lactosevrij Ei-vrij Voorbereidingstijd 15 minuten Bereidingstijd 45 minuten Gang Nagerecht, Tussendoortje Porties 14 stukkencalorieën 160 kcal Equipment 2 mengkommen Langwerpige cakevorm Ingrediënten 250 g (glutenvrij) zelfrijzend bakmeel 175 g Zùsto snufje zout 200 g ongesuikerde appelmoes bij voorkeur mousseline 120 g zonnebloemolie gram en dus geen ml 1 tl vanille extract 1 tl (glutenvrij) bakpoeder 1 tl wijnazijn 2 appels in stukjes gesneden Instructies Verwarm de oven voor op 180°C en vet een langwerpige cakevorm in met olie. Bestuif overvloedig met bloem. Zet apart. Meng het glutenvrij zelfrijzend bakmeel met de Zùsto en het zout in een kom en zet apart. In een andere mengkom mix je de appelmoes samen met de zonnebloemolie en het vanille extract tot een homogene massa. Voeg er beetje bij beetje de droge ingrediënten aan toe. In een apart kommetje doe je het bakpoeder. Giet er 1 tl wijnazijn over. Het mengsel zal beginnen bruisen. Roer er met een lepeltje door en doe het vervolgens bij het beslag. Mix nog kort zodat het goed opgenomen wordt. Schil de appels. Snij ze in 4 partjes en verwijder het klokhuis. Snij elk partje nog eens in 6 of 9 blokjes. Doe de appelstukjes bij het beslag en meng deze onder het beslag met behulp van een spatel. Stort het beslag in de bakvorm en bak gedurende +/- 45 min in de voorverwarmde oven. Prik er af en toe eens in met een cakeprikker om te controleren of de cake klaar is. Zorg ervoor dat hij écht voldoende gebakken is (dat je vork of cakeprikker er echt schoon uit komt).
Deze glutenvrije appelcake is een lekker tussendoortje nu het buiten wat kouder wordt. Zelf heb ik de cake gemaakt in een ronde springvorm. Maar een bakvorm kan ook. Als bloem gebruik ik de No-Risk bloem van Aveve. Dit is een zelfrijzend bakmeel. Je moet hierdoor geen bakpoeder toevoegen aan het recept. Je kan ook de bloem van Schär gebruiken. Voeg dan nog 6 gram bakpoeder toe aan de bloem. Voor een cake te bakken gebruik ik steeds roomboter of ook wel “goei boter” genoemd. Eet je lactosevrij dan kan je een lactosevrije roomboter gebruiken. Dilea en Albert Heijn hebben deze in het assortiment. Ingrediënten 175 gram glutenvrije bloem, No-Risk bloem van Aveve of Schär (voeg dan 6 gram bakpoeder toe aan de bloem) 1 zakje vanillesuiker 150 gram boter of lactosevrije boter 150 gram suiker 3 eieren 2 appelen Bereiding glutenvrije appelcake Zet de boter een half uur op voorhand op kamertemperatuur, zodat deze zacht kan worden. Verwarm de oven voor op 165°C Roer de boter tot room. Voeg er de vanillesuiker en suiker aan toe. Meng tot een homogeen geheel. Meng de eieren erdoor. Voeg de bloem toe. Klop of mix alles in enkele minuten tot een romig beslag. Vet een bakvorm of springvorm in en schep er het beslag in. Schil de appelen en snijd ze in schijfjes. Leg deze bovenop het beslag. Bak de cake ongeveer 1 uur op 165°C Test met een satéprikker of de cake voldoende gebakken is. Laat de cake even afkoelen. Ontvorm de cake.