:

Glutenvrij krentenbrood bakken

Faye Doris Bin Sijlvanus
Faye Doris Bin Sijlvanus
2025-12-13 02:56:07
Count answers : 1
0

Glutenvrije krentenbollen die net zo lekker zijn als de klassieke variant? Het kan!

Deze krentenbollen zijn luchtig, smaakvol en voor iedereen.

Doe de krenten en rozijnen in een kom en giet er kokend water over, laat minimaal 30 min. wellen.

Laat goed uitleken en dep droog.

Verwarm de melk en suiker in een steelpan op laag vuur tot lauwwarm, haal van het vuur en voeg de gist toe.

Zeef ondertussen de glutenvrije bakmix en het zout boven een mengkom van de staande mixer.

Giet de melk erbij, voeg de boter en het ei toe en roer met een houten lepel door elkaar.

Kneed het deeg met de deeghaak 8-10 min.

Voeg de gewelde krenten, rozijnen, kaneel en het citroenrasp toe en kneed nog 2 min.

Bestuif het werkblad met de rest van de glutenvrije bakmix.

Haal het deeg uit de kom, kneed met de hand door op het bestoven werkblad en vorm er een bol van.

Leg de bol in een ingevette kom en dek af met een theedoek.

Laat 1 uur op een warme, tochtvrije plek rijzen tot dubbel volume.

Verdeel het deeg in 8 porties (per 8 stuks) en vorm er bolletjes van.

Verdeel de bollen over een met bakpapier beklede bakplaat en laat afgedekt met een theedoek 1 uur rusten.

Verwarm de oven voor op 210 °C.

Zet een ovenschaal met water onderin de oven, zit zorgt voor stoom.

Bak de bolletjes 15-17 min. goudbruin.

Besmeer ze direct na het bakken met wat roomboter.

Wel krenten en rozijnen gedurende 1 uur in gekookt water (tijdens het wellen hoeft dit niet te blijven koken).

Giet af.

Meng vervolgens tapiocameel, havermeel, rijstmeel, psylliumvezels, kaneel, kokosbloesemsuiker, zout, citroenrasp en gist in een grote mengkom met een garde.

Verwarm de plantaardige melk tot lauwwarm – niet te heet – en smelt 40 gram boter.

Spatel melk, ei en gesmolten boter door de droge mix en kneed door elkaar tot één geheel.

Kneed tenslotte de krenten door het deeg, dek de mengkom af met een licht vochtige theedoek en laat circa 1 uur rijzen op kamertemperatuur tot het deeg verdubbeld is in formaat.

Bekleed dan een bakplaat met bakpapier en verdeel het krentenbollendeeg in 6 stukken.

Vorm van elk stuk een mooie krentenbol – dit kun je het beste met natte handen doen omdat het deeg wat plakkerig kan zijn.

Zorg dat de krenten zoveel mogelijk met deeg afgedekt zijn zodat de krenten in de oven niet verbranden.

Leg elke krentenbol op de met bakpapier beklede bakplaat, dek de bakplaat af met een licht vochtige theedoek en laat opnieuw 30-45 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Verwarm dan de oven voor op 200 graden Celsius.

Zet een bakje met heet water op de bodem van je oven en bak de krentenbollen gedurende 30 minuten.

Doe halverwege de oven een keer open om stoom te laten ontsnappen.

Heb je de krentenbollen uit de oven gehaald? Bestrijk ze nog warm met 1 tl boter.

Laat vervolgens afkoelen op een rooster en bewaar op kamertemperatuur óf vries in.

Het voordeel van dit glutenvrije krentenbrood is dat het – behalve heel makkelijk – niet hoeft te rijzen.

Je roert eigenlijk gewoon alle ingrediënten door elkaar, schuift het in de oven en voila.

Verwarm de oven voor op 180˚C en bekleed een cakeblik met bakpapier.

In een mengkom combineer je de amandelmeel, tapioca, lijnzaad, 100 gr van de suiker, 1 el van de kaneel, zout, bakpoeder en baking soda en roer goed om.

Zet apart.

In een kleine kom combineer je de overgebleven 2 el suiker en 1 el kaneel.

In een grote kom klop je de eieren samen met het sinaasappelsap, kokosolie en vanille tot goed gecombineerd.

Roer de droge ingrediënten door de natte tot je geen meel meer ziet.

Roer de cranberries en de amandelen erdoor.

Doe de helft van het beslag in de klaarstaande vorm, bestrooi met het kaneel-suiker mengsel en doe dan de andere helft erbij.

Strooi de rest van de cranberries erop en strijk glad met een spatel.

Bak in de voorverwarmde oven voor 50 minuten of tot licht goudbruin.

Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en haal er dan uit met behulp van het overhangende bakpapier.

Laat volledig afkoelen voor je het snijdt.