:

thaise dessert recepten

Juul Tran
Juul Tran
2025-12-03 11:00:40
Count answers : 1
0

De ideale manier om je pittige Thaise maaltijd af te sluiten is namelijk met deze banaan in kokosmelk als toetje.

Wat zijn typische Thaise Toetjes? Thailand is niet het land van taartjes en gebakjes.

Een Thaise dame vertelde mij ook dat je het eten van pittig Thaise gerechten, ook het beste kunt afblussen met zuivel en romige producten.

Zoals room, yoghurt of kokosmelk.

Het Thaise dessert dat ik graag met jullie wil delen is er eentje die ik in Thailand regelmatig at na afloop van het diner.

Het is een combinatie van 2 ingrediënten, die ik tijdens mijn vakantie elke dag weer tegenkwam op mijn bord: bananen en kokosmelk!

Voeg daar suiker aan toe en het wordt wat dikker en stroperig.

Print Ingredients Scale 4 kleine Thaise Banaantjes (Toko) * 1 blikje kokosmelk (400 ml) 1 kaneelpijpje ½ vanille stokje (of 1 theelepel vanille extract) snufje zout 50 gram rietsuiker

Pel de bananen en snijd in plakjes van 1 cm dik en stop ze in een kleine kookpan.

Giet de kokosmelk in de pan en voeg het kaneel pijpje, uitgeschraapte vanille peul en zout toe.

Strooi tot slot de suiker over de pan en verwarm op middelmatig vuur.

Zodra de banaan in kokosmelk tegen het kookpunt begint te komen (meestal binnen een 1-2 minuten), draai je het vuur laag en laat zachtjes doorgaren gedurende 10 minuten.

Doe dit zonder deksel op de pan en roer het mengsel af en toe door.

Verwijder het kaneelpijpje, schep de bananen uit de pan en verdeel over 4 kommetjes.

Lepel hier vervolgens een beetje kokosmelk overheen.

Je kunt eventueel nog een klein snufje kaneelpoeder toevoegen.

En traditioneel hoor je deze banaan in kokosmelk ook warm te eten.

Eet smakelijk!

Notes *De kleine Thaise banaantjes zijn steviger dan onze traditionele bananen en koop je bij de Toko.

Je kunt 4 kleine Thaise banaantjes ook vervangen door 2 hele grote normale, het liefst net-niet-meer groen en nog stevig.

Zeker geen (over)rijpe bananen gebruiken voor dit dessert.

8. Thaise kokosmakronen met chili en limoen Klassieke recepten met een twist? Count us in!

We namen het klassieke recept voor kokosmakronen dus even flink op de schop en voegen er chilipeper en limoen aan toe.

En dat resulteert in kokosmakronen met een Thais tintje.

Een heerlijke frisse mousse met een klein zoetje van de mango en de vanillesuiker.

De mango moet in dit gerecht ook niet overheersen, daarom combineer je de zachtzoete smaak van de mango met limoen, limoenblaadjes en dikke yoghurt.

Dat maakt dit geen mierzoet of heftig toetje, maar gewoon een heerlijke frisse afsluiter van een goede Thaise maaltijd.

En aan Thaise inspiratie heb je hier geen gebrek!

Voorbereiding 30 minuten Totale bereidingstijd: 30 minuten Porties: 6 personen

Author: Eviekookt Keukenmachine (of foodprocessor) 250 ml slagroom1 zakje klopfix à 8 gram1 zakje vanillesuiker à 8 gram100 gram dikke yoghurt Griekse of Turkse bijvoorbeeld1 limoen1 grote mango2 kaffir limoenblaadjes

Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en de klopfix.

Roer de yoghurt goed door zodat deze mooi glad is.

Spatel de yoghurt door de slagroom en rasp hier de limoen boven.

Spatel het limoenrasp er ook voorzichtig door.

Zorg dat je er niet de lucht van de slagroom weer uit roert.

Spatel dus voorzichtigMaak de mango schoon en pureer het vruchtvlees met het sap van 1 limoen en 2 kaffir limoenblaadjes.

Pureer dit totdat je een mooie gladde massa hebt met kleine groene spikkels er in van de limoenblaadjes.

Spatel het mangomengsel voorzichtig door het slagroommengsel.

Het hoeft niet egaal één kleur te zijn, wat gelaagdheid er in is juist leuk!

Verdeel de mousse over 6 glaasjes (of 4 grotere glazen) en laat de toetjes 1 tot 2 uur opstijven in de koelkast.

Of als je echt niet kunt wachten, kun je ze prima direct opeten!

Na het soms pittige eten in Thailand kan een zoet dessert heerlijk zijn.

Thailand staat bekend om zijn heerlijke en gevarieerde desserts, vaak gemaakt met tropisch fruit, kleefrijst en kokosmelk.

Mango met kleefrijst (Khao Niew Mamuang): Kleefrijst geserveerd met verse mango en overgoten met zoete kokosmelk.

Thaise gestoomde kleefrijstcake (Khanom Chan): Een gestoomde, gelaagde cake gemaakt van kleefrijstmeel, kokosmelk en suiker.

Thaise kokospudding (Khanom Krok): Kleine, halfronde pudding gemaakt van kleefrijstmeel, suiker en kokosmelk.

Thaise gestoomde bananencake (Khanom Kluay): Een zachte, gestoomde cake gemaakt met rijpe bananen, kleefrijstmeel en kokosmelk.

Thaise pompoencustard (Sankaya Fakthong): Een zoete, romige custard gemaakt met pompoen, kokosmelk en suiker, vaak geserveerd in een uitgeholde pompoen.

Kleefrijst in bananenblad (Khao Tom Mat): Kleefrijst, banaan en zwarte bonen gewikkeld in een bananenblad en gestoomd.

Thaise pandancake (Khanom Buang): Dunne, knapperige pannenkoekjes gevuld met een zoete pandan-crème en verse kokos.

Tab Tim Grob (Rode Rubies): Waterkastanjes bedekt met tapiocameel en geserveerd met ijs en kokosmelk.

Bua Loy (Rice Balls in Coconut Milk): Kleine, kleurrijke rijstballen geserveerd in zoete kokosmelk.

Lod Chong (Thaise Groene Noedels): Groene, pandan-gekleurde rijstnoedels geserveerd in zoete kokosmelk.

Thaise zoete kleefrijst (Khao Lam): Kleefrijst gemengd met zwarte bonen en kokosmelk, gestoomd in bamboe.

Thaise zoete crêpes (Khanom Bueang): Knapperige crêpes gevuld met meringue en geschaafde kokos.

Foi Thong (Golden Threads): Draden van eierdooier gekookt in suikersiroop, vaak gebruikt als garnering voor andere desserts.

Thaise jellies (Woon): Kleurrijke, fruitige gelei-desserts, vaak geserveerd met ijs en kokosmelk.

Gestoomde custard (Sankaya): Een zachte, zoete custard gemaakt van eieren, suiker en kokosmelk, geserveerd in bananenbladeren of kleine schaaltjes.

Ik zwicht altijd voor de zoete dingen, zoals dus mango met sticky rice.

Écht heel erg lekker en echt iets van daar.

125 gram kleefrijst125 ml kokosmelk50 gram suikersnuf zout500 gram mango uit de diepvries150 gram bloem95 gram roomboter75 gram suikereen handje geraspte kokos

LET OP: Laat de kleefrijst een nacht weken in water.

Kook de kleefrijst zacht totdat deze gaar is en giet af.

Breng de kokosmelk zachtjes aan de kook en los de 50 gram suiker erin op.

Voeg ook de snuf zout toe.

Voeg de kleefrijst aan de kokosmelk toe en roer even door.

Meng de mango erdoor en stort alles in een kleine ovenschaal.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Meng nu de boter met de 75 gram suiker en bloem en verkruimel dit boven de rijst met mango.

Schuif in de oven voor 20-30 minuten.

Goed als de crumble een bruin kleurtje heeft.

Serveer met een beetje geraspte kokos erover.

Sticky rice mango is een traktatie.

Sticky rice mango, bekend als Khao Niew Mamuang, is een geliefd Thais gerecht.

Het bestaat uit kleverige rijst, gekookt in kokosmelk en suiker, geserveerd met verse mangoplakjes erbovenop.

De combinatie van de zachte, zoete rijst, de sappige mango en de geroosterde sesamzaadjes, zorgen voor een lichtzoete, tikkie zoute, vleugje zure bite die ik echt verslavend lekker vind.

De beste mango’s voor dit gerecht zijn de overrijpe varianten.

Sticky rice mango maken, een te lekker toetje om slechts af en toe in een Thais restaurant te eten.

Dus maak ik het zelf.

De sticky rice is het meeste werk, want het heeft een lange wachttijd van minstens zes uur.

Tip: dag eerder klaarmaken!

Sticky rice mango volgens traditioneel Thais recept

Mijn lievelingstoet is sticky rice mango.

Dit gerecht is echt een traktatie en te lekker om te wachten tot je weer een keer bij een Thais restaurant bent.

Kom, we gaan het zelf maken!

4 van 3 stemmen Voorbereiding 30 minuten Bereiding 20 minuten Totale tijd 50 minuten Gang nagerechtKeuken Thais Porties 4

Keukengereimaatbekerstoommandjebakpapier(steel)panzeef Ingrediënten 200 gr sticky rice (te koop bij de toko)1 rijpe mango 200 ml kokosmelk of kokosroom3 el suiker1 el rietsuiker1 stukje santenoptioneel geroosterde sesam of mungbonen (laatste ook te koop bij de toko)

Instructies Sticky rice maken (dag van tevoren)Was de sticky rice goed zodat het overtollige zetmeel wegspoelt.

laat de sticky rice minimaal 6 uur weken in water: zet het de avond van te vor en onder water in een maatbeker.

Giet de sticky rice af en laat in een stoommandje in 25 minuten gaar stomen.

Voor het stomen van de sticky rice: gebruik een bamboe stoommandje met wat bakpapier op de bodem zodat de rijst niet kleeft aan het mandje.

Het is ook mogelijk om een zeef op te hangen boven een pan met kokend water om de rijst te stomen.

kokossaus en mango bereidenGiet de kokosmelk in een klein pannetje en zet het op laag vuur.

Voeg de santen, suiker, rietsuiker en zout toe en roer totdat de santen en de suiker is opgelost.

Let op: als je santen te hard verhit, gaat het naar zeep smaken.

Snijd de mango in stukjes en zet het apart.

Schep een paar eetlepels sticky rice op een bord en bedek het met stukjes mango.

Giet de kokosmelk er ruim overheen.

Optioneel: garneer met wat geroosterde sesam of geroosterde mungbonen.