Glutenvrij brood bakken
Glutenvrij brood bakken is net zo leuk als brood bakken met gluten.
Alleen de ingrediënten en het mengen, kneden en rijsproces verschillen nogal.
Om lekker en gezond brood te maken heb je slechts glutenvrij meel, water, zout, gist/desem en een bindmiddel nodig.
Er zijn steeds meer glutenvrije meelsoorten te koop, probeer bijvoorbeeld eens een brood te bakken met boekweitmeel, teff, haver of sorghum.
Het is echt mogelijk om glutenvrij brood te bakken met een mooie luchtige structuur en een knapperige korst.
De recepten die ik ontwikkeld heb, probeer ik zo eenvoudig mogelijk te houden.
Dus met water, glutenvrij meel, zout en gist en/of desem.
Helaas ontkom je er niet aan om een bindmiddel toe te voegen, maar ik wil de hoeveelheden daarvan zoveel mogelijk beperken.
Het mengen kan gewoon met de hand.
Vaak gebruik je in een glutenvrij brood recept niet één soort bloem of meel, maar verschillende glutenvrije soorten.
Zo krijg je straks een lekker luchtig brood.
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Bekleed de cakevorm met bakpapier.
Zeef het boekweitmeel, maïsmeel, amandelmeel, de maizena, psylliumvezels, het zout en de baksoda boven een kom.
Meng alles goed door elkaar met een garde, zodat de baksoda gelijkmatig wordt verdeeld.
Schenk er de karnemelk bij en roer tot een dik, egaal beslag.
Verdeel het beslag gelijkmatig over de cakevorm.
Bak het brood in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 35 min. gaar.
Laat het brood in de vorm op een rekje.
Haal het brood uit de vorm en snijd in plakken.
Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Zet een ovenschaal met (genoeg!) water op de bodem van de oven.
Meng amandelmeel, psylliumvezels, bakpoeder en zout in een kom door elkaar.
Maak je een smaakvariatie? Voeg dan nu de smaakmakers toe en roer door de droge ingrediënten.
Voeg het azijn en de eieren toe en meng goed door elkaar.
Giet als laatst het water erbij en kneed tot een deeg.
Het is nog wat plakkerig, dat hoort zo.
Verdeel het deeg in 6 stukken en vorm er pistolets van.
Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de broodjes in ongeveer 45 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Laat ze even afkoelen zodat ze wat steviger worden.