Dessert met mascarpone en chocolade
Is deze chocolade tiramisu een van mijn favoriete desserts aller tijden?
Dit recept kreeg ik van mijn mama en maakten we toen ik kind en tiener was regelmatig thuis voor feestjes.
Het is een perfecte mix tussen een smeuïge rijke tiramisu en een luchtige chocomousse.
Dit recept voor chocolade tiramisu bestaat maar uit een handvol ingrediënten.
Kies daarom de beste kwaliteit die je kan veroorloven.
Zo zal de chocolade die je gebruikt heel sterk het eindresultaat beïnvloeden.
Vroeger deden we dit standaard met Coté d’Or melkchocolade, nu maakte ik hem met de callets van Callebaut.
Wat de mascarpone betreft moet ik zeggen dat er ook veel verschil op zit.
Ik heb al erg droge mascarpone gehad van een supermarkt huismerk, terwijl mascarpone echt heel romig, zacht en rijkelijk moet smaken.
Hou hier dan ook rekening mee wanneer je gaat shoppen.
Normaal gezien wordt tiramisu geserveerd in een grote schaal en dat kan je voor dit recept zeker en vast ook doen.
Ik doe dit liefst in een schaal met platte bodem, zoals een decoratieve ovenschaal bijvoorbeeld.
Werk je tiramisu af met een beetje cacao poeder, geschaafde chocolade of een mopje opgeklopte room.
Je kan deze tiramisu in individuele glaasjes presenteren als in een grootte serveerschaal.
Maak de tiramisu al een dag op voorhand, dan smaakt hij het lekkerst.
Dompel de koekjes echt maar 1/2 seconden onder in de koffie, anders worden ze te wak.
Hou je niet van koffie?
Ga dan voor melk of zelfs chocolademelk.
Of giet er een scheutje amaretto bij.
Deze tiramisu smaakt ook héérlijk met speculaaskoekjes of bastogne in plaats van de klassieke lange vingers.
De cacao is mooi als afwerking voor de presentatie maar geen echte must in dit recept, aangezien we al een heerlijke chocoladesmaak hebben.
Mag je geen rauwe eieren eten vanwege een zwangerschap of allergie?
Neem dan 200 gram slagroom ipv 100 gram en laat de eieren weg.
Ingrediënten 250 gram mascarpone 80 gram fijne kristalsuiker 100 gram Slagroom 80 gram melkchocolade grof gehakt 3 eieren 1 glaasje koffie +- 20 lange vingers cacaopoeder voor de afwerking
Maak een tasje koffie en laat afkoelen.
Doe de room in een pannetje en breng tot net onder het kookpunt.
Draai het vuur uit en voeg de chocolade toe.
Roer met een spatel tot de chocolade volledig gesmolten is en laat afkoelen.
Mix in een kom de mascarpone met de suiker voor 2 minuten.
Scheid ondertussen de eieren.
Doe de eigelen bij de mascarpone, de eiwitten in een andere kom.
Klop het eiwit stijf.
Mix de eigelen onder het mascarponemengsel.
Voeg dan de afgekoelde chocolade toe en meng tot een glad beslag.
Neem dan een spatel en meng voorzichtig het eiwit onder de vulling zodat deze mooi luchtig blijft.
Neem een grote serveerschaal klaar of 6 individuele glaasjes.
Sop de koekjes heel even in koffie en verdeel ze over de glaasjes of schaal.
Schep er dan wat van de luchtige vulling over en doe er eventueel een dun laagje cacaopoeder over.
Herhaal tot alles op is.
Zet in de koelkast minimaal voor 4 uur (liefst een nachtje).
Serveer met wat extra cacaopoeder bovenop of wat geraspte chocolade.
Geniet van deze chocolade tiramisu!
Zet in 5 stappen deze heerlijke Chocolademousse met mascarpone
Schenk 4 eetlepels slagroom in een kom en leg de chocolade erin.
Zet de kom in de magnetron en verhit 1 minuut op vol vermogen.
Roer even door.
Klop de rest van de slagroom stijf met de suiker.
Roer de mascarpone zacht met een lepel.
Spatel de chocolade door de room en voeg de mascarpone toe.
Ingrediënten 4 personen 250 ml Slagroom onbereid 160 g Pure Chocolade 85% 3 el Kristalsuiker 150 g Mascarpone
Chocolade mousse…. fluweelzachte, luchtige mousse van chocola, wat een verwennerij!!
Een heerlijk nagerecht op basis van pure chocolade, slagroom, mascarpone en vanille.
Ontzettend eenvoudig om klaar te maken, en zo lekker om een gezellig etentje mee af te sluiten!
Deze chocolademousse is zonder ei, zodat iedereen aan tafel mee kan genieten….
Dit is zo’n ontzettend makkelijk recept om zelf chocolademousse te maken, je zou het eigenlijk elke dag wel willen eten!
Deze mousse au chocolat is pure verwennerij als je het mij vraagt, dus laat die donkere dagen maar komen hoor!
Dit is een van mijn favorieten, een luchtige en fluweelzachte mousse van chocola.
Chocolade mousse, ik dacht altijd dat het heel ingewikkeld was om een échte fluffy mousse klaar te maken.
Mousse van mascarpone Voor deze chocolade mousse gebruik ik mascarpone voor de mousse.
En slagroom.
Tadaa, zo zie je maar hoe eenvoudig het kan zijn!
De slagroom klop je lekker luchtig op en daarna gaat de mascarpone er door.
Dit zorgt voor die heerlijke romigheid, maar dan dus zijdezacht.
Handig om op deze manier de mousse klaar te maken, want zo kunnen ook kleine kinderen of kwetsbaren gewoon mee eten.
Dit recept is dus ook zwanger-proof want rauwe eiwitten worden er niet gebruikt.
Zo is deze chocolademousse een echte allemansvriend en een heerlijk nagerecht dat met een etentje niet mag ontbreken!
Voor de mousse heb je slechts een paar ingrediënten nodig en het makkelijke is, je kunt dit nagerechtje al helemaal van tevoren klaar maken.
Ik gebruikte een spuitzak om de mousse netjes in de bakjes te serveren, maar dat is natuurlijk helemaal aan jou of je dit wilt doen.
Het staat wel heel feestelijk, vind je ook niet?!
Als garnering gebruik je nog wat chocoladeschaafsel en wat vers fruit.
Zijn aardbeien nou niet verkrijgbaar of in het seizoen, dan kun je natuurlijk ander fruit gebruiken.
Of bijvoorbeeld feestelijke strooisels of koek snippertjes!
Ga lekker los met de topping en maak een feestje van dit toetje!
Oh, en wil je echt uitpakken… schenk dan een scheutje likeur door de mousse!
Makkelijk recept voor luchtige fluweelzachte chocolade mousse met mascarpone en slagroom - zonder ei!
250 ml slagroom 125 gram mascarpone 100 gram pure chocola 2 eetlepels poedersuiker 1 vanillepeul snuf zout
Breek de chocola in grove stukken (hou iets achter voor de garnering) en smelt deze op een laag vuurtje.
Vul de pan met een laagje water en zet hier voorzichtig de schaal in (of een andere pan, kijk even hoe het voor jou werkt).
We gaan namelijk de chocolade au bain marie laten smelten.
Schenk de slagroom in een mengkom en gebruik een mixer met garde om de slagroom + 2 eetlepels poedersuiker op te kloppen tót deze dikker begint te worden.
Sla dus niet stijf!
Voeg dan de mascarpone toe, samen met het merg uit de vanillepeul en een snuf zout.
Schenk ⅓ van de gesmolten chocola in de mengkom en gebruik de mixer met garde om verder te mixen.
Schenk de rest van de chocola ook in de mengkom en mix tot een luchtige gladde mousse.
Zet nu een uur afgedekt in de koelkast om verder op te laten stijven.
Schep de chcolade mousse in een spuitzak en verdeel over de 4 schaaltjes.
Maak deze mousse au chocolat af met chocolade snippers en vers fruit.