Glutenvrije appelbeignets bakken
Deze glutenvrije appelbeignets zijn al net zo easy peasy om te maken.
Ik gebruik in dit recept kokosolie.
Dit is een gezondere keuze dan zonnebloemolie.
Kokosolie kun je namelijk langdurig hoog verhitten zonder dat het vet ranzig wordt, oftewel oxideert.
Wat heb je nodig? voor ongeveer 8 glutenvrije appelbeignets 125 gr glutenvrije witte bloem 1 tl kaneel snufje zout 1 ei 125 ml plantaardige melk 1 tl vanille-extract 50 gr kokosbloesemsuiker 4 gr droge gist 3 zure appels (goudreinetten) appelboor (frituur) pan met kokosolie.
Zo ga je te werk Mix de glutenvrije bloem, de gist, de kokosbloesemsuiker, zout en de kaneel door elkaar.
Voeg het ei, de melk, het vanille-extract toe en mix tot een glad beslag (als dik pannenkoekbeslag).
Laat het beslag 20 min. rusten.
Schil de appels, boor het klokhuis eruit en snij ze in 3 dikke plakken.
Verwarm de kokosolie tot 180 graden.
Haal de plakken appel door het beslag en bak ze goudbruin in ca. 2 tot 3 minuten per kant.
Haal de appelbeignets met een schuimspaan uit de olie.
Laat de beignets kort uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi de glutenvrije appelbeignets met kokosbloesemsuiker.
Het recept voor ‘normale’ appelbeignets staat eigenlijk al vanaf het begin op Foodaholic.nl.
Toen Daniëlle een tijd glutenvrij moest eten besloten wij ook glutenvrije appelbeignets op de site te zetten en ik kan je vertellen dat ze net zo lekker zijn als de ‘normale’.
Het is ook helemaal niet moeilijk om ze te maken.
Ze spetteren wel behoorlijk in de frituur dus houd daar wel een beetje rekening mee.
Na het bakken zijn ze natuurlijk extra lekker met een beetje poedersuiker, maar ook zonder zijn ze al erg lekker.
Dit heb je nodig: 125 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (wij gebruikten doves farm) 125 ml melk een snufje zout 2 eieren 4 appels (wij gebruikten goudreinet) 3 eetlepels suiker 1 zakje vanillesuiker wat kaneel zonnebloemolie.
Zo maak je het: Klop de melk met de eieren schuimig.
Voeg de zout, de vanillesuiker en 2 eetlepels suiker toe.
Roer dit er even goed doorheen en voeg daarna het zelfrijzend bakmeel toe en meng dit tot een gladde massa.
Schil de appels en verwijder met een appelboor het klokhuis.
Snijd de appels daarna in “dikke” plakken.
Althans, dik genoeg dat ze niet breken.
Strooi wat suiker en kaneel over de plakken appel.
Verwarm in een frituurpan of in een grote wok/ hapjespan de fles zonnebloemolie.
Haal de schijfjes appel door het deeg en frituur ze totdat ze mooi goudbruin zijn in de pan.
(Let op, het kan erg spetteren)
Laat ze als je ze uit de frituur haalt even in de vergiet (waar keukenpapier in ligt) uitlekken, zo kan de olie die er misschien is ingetrokken nog uit.
Bestrooi lekker met wat poedersuiker en geniet!
(De appelbeignets blijven zo’n 5 dagen lekker in de koelkast, je kan ze gewoon in de magnetron iets verwarmen).
Ingrediënten4 personen8 Appel, groen50 g Kristalsuiker1 tl Kaneel gemalen250 g Boekweitmeel8 g Backin Bakpoeder1 snufje Zout2 Scharreleieren M250 ml Halfvolle melk1000 g Zonnebloemolie1 el Van Gilse Poedersuiker.
Bereiding Zet in 5 stappen deze heerlijke Appelbeignets (glutenvrij) Boor de appels, schil ze en snij ze in dikke plakken.
Verhit de olie tot 180 graden, bijvoorbeeld in een frituurpan zonder deksel en mandje.
Zeef bloem, bakpoeder en zout in een kom.
Maak een kuiltje in het meel en doe eieren en de helft van de melk erin.
Mix vanuit het midden tot een klontvrij beslag ontstaat.
Klop de rest van de melk erdoor tot er een dik "pannenkoeken beslag" ontstaat.
Bestrooi de plakken met een mengsel van suiker en kaneel, 1 voor 1 anders worden de plakken nat en blijft het beslag er niet goed aan kleven.
Wentel een appelplak door het beslag en laat die voorzichtig in de olie glijden.
Bak er 2 of 3 tegelijk ca. 4 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat de appelbeignets na het bakken uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi ze met kristalsuiker of poedersuiker.