Glutenvrije kniepertjes bakken
Meng alle droge ingrediënten (meel, suiker, kaneel en zout) kort door.
Voeg vervolgens het water en ei toe en meng met de mixer of met een garde met de hand, tot een glad beslag.
Voeg als laatste de gesmolten boter door het beslag.
Verwarm het oubliewafelijzer.
Leg een theedoek, een (houten of metalen) rolletje en een siliconenspatel klaar om straks te gebruiken om de koekjes op te rollen.
Plaats een schep beslag ter grootte van een walnoot in het midden van het wafelijzer en druk het deksel even goed dicht.
Daarna op blijven letten, want de koekjes worden opeens bruin!
Mijn wafelijzer heeft een antiaanbaklaag, dus ik gebruik geen extra vet in het wafelijzer.
Wel veeg ik tussendoor af en toe met een papiertje wat vet weg.
Verplaats de koekjes zodra ze lichtbruin zijn met een siliconen spatel naar de theedoek en rol onmiddellijk op met behulp van de theedoek en een houten rolletje.
De koekjes kan je alleen oprollen als ze nog heet zijn.
Los de suiker in 1.5 dl verwarmd water op en meng de boter in het suikerwater.
Zeef de bloem en roer er het losgeklopte ei en – in gedeelten – het suikermengsel bij zodat een glad deeg ontstaat.
Laat het deeg afgedekt een uurtje rusten.
Verhit een rond, plat wafelijzer flink en vet het in.
Leg een bolletje deeg ter grootte van een stuiter in het midden van het ijzer, knijp het ijzer dicht en bak aan beide kanten in 1 tot 2 minuten op halfhoog vuur gaar.
Leg het net gebakken kniepertje weg om af te koelen of – om rolletjes of oubliehoorntjes te maken – wikkel het nog zachte kniepertje rond bv. de steel van een houten pollepel en laat het afkoelen.
Zeef het kikkererwtenmeel, tapiocameel en rijstmeel boven een kom.
Voeg de kaneel en een snufje zout toe.
Meng in een andere kom de zachte boter, licht bruine basterdsuiker, het vanille-extract en het ei tot een romig mengsel.
Voeg om en om een deel van het meel en een deel water toe en mix tot een mooi glad beslag.
Als het beslag wat te dik is, dan kun je nog wat water toevoegen.
Schep met een ijsbolletjes lepel een halve lepel beslag op de plaat van de ijshoorntjes maker.
Verdeel het beslag met een spatel over de bakplaat en sluit het apparaat.
Je kniepertje is klaar zodra deze goudbruin en knapperig is.
Haal het kniepertje van de bakplaat en rol deze direct op.
Laat even afkoelen op een rooster.
Wil je nieuwjaarsrolletjes maken en het lukt je niet om ze zonder scheuren op te rollen, dan moet je wat water bij het beslag doen.
Doe het voorzichtig met elke keer 1 eetlepel water extra, mocht je elke keer gescheurde rolletjes krijgen.
Kijk uit voor je vingers als je ze oprolt, want de kniepertjes zijn loeiheet.
Doe alle ingrediënten, behalve de boter en het meel in een kom en meng alles goed door elkaar.
Voeg de boter toe en meng alles goed door elkaar, zorg dat er geen klontjes in het deeg zit.
Zeef het meel er boven en meng dat door elkaar.
Maak er balletjes van, net zo groot als een mandarijn.
Leg de balletjes op een bord en dek het af en laat het voor minsten een uur in de koelkast staan.
Zet het kniepertjesijzer aan en leg een plat gemaakte balletje net ietsje boven het midden van het ijzer en doe de deksel dicht en laat het zo paar minuten staan.
Controleer of de wafel als bruin genoeg is, zo niet dan iets langer laten staan.
Haal nu met een spatel de wafel voorzichtig los en laat hem even paar tellen liggen.
Schuif nu voorzichtig met de spatel richting bord en laat hem afkoelen.
Voor nieuwjaarsrolletjes: Dat gaat precies zoals hierboven, maar voordat je hem verplaatst moet je hem eerst oprollen.
Doe dat met een dikke ronde stok van ongeveer 1½-2 cm.
Laat ze afkoelen.
Doe (vanille)suiker, ei, xantaangom en water in een kom en mix het geheel door elkaar.
Mix dan ook de boter door het deeg, voeg als laatste het meel toe.
Laat het deeg vervolgens een uur rusten in de koelkast.
Verwarm het kniepertjes ijzer voor.
Vet het ijzer in met een beetje gesmolten boter.
Pak een balletje deeg van ongeveer 4-5 cm in doorsnee en leg deze boven het midden van het ijzer.
Doe de deksel voorzichtig dicht en laat hem ongeveer 3 minuten zo staan.
Als de wafel bruin genoeg is kun je hem, met een dunne spatel, voorzichtig losmaken van het ijzer.
Leg het kniepertje op een bord en rol het rond een ronde stok van ongeveer 2 cm in doorsnee.