slagroomtaart recept
Ingrediënten Biscuit 4 eieren 100 gram fijne kristalsuiker 90 gram bloem 10 gram custardpoeder.
Tempreerlikeur 200 gram fijne kristalsuiker 150 gram water 1 borrelglas Marasquin likeur.
Vulling 100 gram amandelschaafsel 650 gram slagroom (35%) 65 gram fijne kristalsuiker 500 gram vers fruit 1 potje aardbeienjam.
Verwarm de oven voor op 180°C en vet een springvorm goed in met boter.
Biscuit Scheid de eieren en klop het eiwit schuimig.
Voeg zodra het eiwit schuimig is, de fijne kristalsuiker in delen toe.
Klop het vervolgens tot een stevig schuim.
Meng de dooiers kort door het opgeklopte eiwit.
Zeef de bloem en de custardpoeder en spatel deze voorzichtig door de eiermassa.
Stort het slagroomtaartbeslag in de springvorm en bak de bodem in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar.
Verwijder de ring van de springvorm en laat de bodem compleet afkoelen.
Zet na het bakken de oventemperatuur op 160 °C en rooster het amandelschaafsel in ongeveer 10 minuten goudbruin.
Tempreerlikeur Breng de suiker met het water aan de kook.
Haal de pan van het vuur en voeg de marasquin toe.
Laat de trempeerlikeur afkoelen.
Vulling voor slagroomtaart Keer de slagroomtaartbodem om zodat de onderkant de bovenkant wordt.
Klop de slagroom met de suiker stevig op en doe deze in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.
Snijd het fruit in kleine stukjes.
Snijd de taartbodem 2 keer door.
Strijk op de eerste laag een dunne laag jam.
Leg de 2eplak biscuit er bovenop en verdeel met de spuitzak een laag slagroom over de taart van ongeveer 1 cm dik.
Verdeel vers fruit over de slagroom en plaats de laatste biscuitplak er bovenop.
Smeer de slagroomtaart af met slagroom en zet de zijkant aan met amandelschaafsel.
Spuit rozetjes op de bovenkant en garneer met het overgebleven vers fruit.
Ingrediënten voor 8 - 10 personenHet biscuit4 eieren (kamertemperatuur)100 gr bloem20 gr maizena120 gr suiker.
Vulling500 ml slagroom250 gr mascarpone80 gr suiker1 zakje slagroomversteviger200 gr aardbeienjam150 gr aardbeien150 gr frambozen.
Zo maak je het Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht.
Begin met het maken van het biscuit.
Mix de eieren met de suiker gedurende 10 minuten tot een luchtige en romige massa.
Het mengsel is klaar als het lichtgeel en stevig is geworden.
Spatel de bloem en maizena voorzichtig door het eimengsel.
Vet de vorm goed in met een bakspray en verhoog de randen eventueel met wat bakpapier.
Giet het biscuitbeslag in de vorm.
Bak het biscuit in ongeveer 45 minuten goudbruin.
De bodem is klaar als je er het zachtjes terugveert als je erop drukt.
Laat het biscuit vervolgens afkoelen.
Voor de vulling klop je de mascarpone luchtig met een mixer.
Voeg de slagroom, de suiker en een zakje klopfix toe en mix het goed door elkaar.
De vulling is klaar als deze lekker luchtig maar ook stevig is geworden.
Zet het even in de koelkast om op te stijven.
Snijd het biscuit vervolgens 2 keer horizontaal door.
Besmeer de bodem rijkelijk met de helft van jam.
Verdeel 1/3 van de slagroom over de taart.
Druk hier een paar frambozen en gehalveerde aardbeien in.
Leg de tweede helft van het biscuit erop en herhaal deze stappen.
Leg dan de deksel op de taart.
Verdeel de rest van de vulling over de bovenkant en zijkanten.
Probeer dit zo strak mogelijk af te smeren met een paletmes.
Garneer de slagroomtaart met de aardbeien en frambozen.
Voeg eventueel een paar blaadjes munt toe.
Bewaar de taart tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Vet de springvorm in met de olie en bekleed de bodem en de zijkant met bakpapier.
Doe de eieren met de suiker en het zout in een hittebestendige kom boven een pannetje heet water, zonder dat de kom het water raakt (au-bain marie).
Klop de eieren met een handmixer licht en luchtig, totdat de temperatuur 40 °C is.
Meet met een thermometer.
Haal de kom van de pan en klop door tot het mengsel weer op kamertemperatuur is.
Zeef de bloem en de maizena boven het ei en spatel voorzichtig door elkaar met een spatel.
Schep het beslag in de springvorm en bak het biscuit in 25-30 min. gaar in het midden van de oven.
De cake is klaar als de satéprikker er schoon en droog uitkomt.
Haal het biscuit na 5 min. uit de springvorm en laat helemaal afkoelen op een rek.
Klop ondertussen de slagroom met de poedersuiker en de klopfix stijf.
Doe ⅕ in de spuitzak met kartelmondje.
Snijd het biscuit overdwars in 3 gelijke plakken.
Leg het bovenste stuk van de taart ondersteboven, dus met de snijkant naar boven, op je werkblad.
Bestrijk met de helft van de jam en ¼ van de rest van de slagroom.
Leg het middelste stuk biscuit erop.
Bestrijk dat met de rest van de jam en ¼ van de rest van de slagroom.
Leg het derde stuk biscuit ondersteboven op de taart, zodat de rechte onderkant bovenop ligt.
Bestrijk de boven- en zijkanten van de taart met de rest van de slagroom.
Druk voorzichtig de nougatine op de zijkant van de taart.
Gebruik de slagroom uit de spuitbak om 10 toefjes slagroom op de bovenkant van de taart te spuiten.
Schil de kiwi en snijd in plakjes en die plakjes in kwarten.
Snijd de aardbeien in kwarten.
Pel de mandarijn en verwijder zo veel mogelijk witte draadjes.
Leg de kiwi, aardbei en mandarijn mooi op de toefjes van de taart.