Glutenvrije pannenkoeken bakken
Deze pannenkoeken zijn niet alleen vegan, maar ook glutenvrij. Voor dit recept is een meelcombinatie gebruikt van haver-, boekweit- en rijstmeel. Ingrediënten 100 gr havermeel 100 gr boekweitmeel 100 gr witterijstmeel (niet de kleefrijst-versie!) 1 tl bakpoeder Een snuf zout 700 ml plantaardige melk Stroop, fruit of suiker om te serveren (optioneel). Meng eerst de droge ingrediënten in een kom: het havermeel, boekweitmeel, rijstmeel, bakpoeder en zout. Als je geen havermeel in huis hebt, kun je ook havervlokken of havermout vermalen tot meel in een keukenmachine. Giet telkens in kleine beetjes de plantaardige melk toe terwijl je het beslag met een garde klopt. Zo voorkom je dat er klontjes in je beslag komen. Verhit een koekenpan en doe er wat kokos- of zonnebloemolie in. Als de pan heet is, schep je een lepel pannenkoekenbeslag in de pan en draai je de pan rond om het beslag uit te laten lopen tot een mooie ronde vorm. Als het beslag aan de bovenkant niet meer vloeibaar is en er luchtbellen in komen, kun je de pannenkoek omdraaien. Laat de pannenkoek nog 1 minuut bakken aan de andere kant. Leg de pannenkoek op een bord en dek deze af met een grote deksel. Zo blijven ze warm totdat alle pannenkoeken klaar zijn. Tip: Vergeet natuurlijk niet om je pannenkoek te beleggen, bijvoorbeeld met fruit of stroop.
Glutenvrije pannenkoeken Met maar 5 ingrediënten zet je al een stapel pannenkoeken op tafel. Ingrediënten (Op basis van 8 porties) 300 g AH Vrij van gluten pannenkoekenmix 1 tl zout 2 middelgrote scharreleieren 500 ml halfvolle melk 30 g ongezouten roomboter. Zeef de pannenkoekenmix met het zout boven een grote beslagkom. Voeg de eieren en de helft van de melk toe en klop met een garde tot een glad beslag. Schenk de rest van de melk erbij en klop opnieuw glad. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het beslag 30 min. staan. Verhit een klontje boter in de koekenpan en schep er een soeplepel beslag in. Draai de pan rond zodat de hele bodem bedekt is. Bak de pannenkoek 2 min. op middelhoog vuur tot de bovenkant droog is en de onderkant goudbruin. Draai de pannenkoek om en bak nog 1 min. Herhaal met de rest van het beslag. Houd de pannenkoeken warm onder een deksel of een bord tot al het beslag gebruikt is. Lekker met stroop en poedersuiker.