:

Glutenvrije havermoutkoekjes bakken

Emir Gervais
Emir Gervais
2025-12-09 21:07:40
Count answers : 1
0

Simpel, snel en super lekker zijn deze heerlijke glutenvrije chocolate chip havermoutkoekjes.

Voorbereidingstijd 15 minuten Bereidingstijd 15 minuten Totale tijd 30 minuten Gang Koekjes Keuken Glutenvrij.

Ingrediënten 300 gram havermout glutenvrij 200 gram zachte roomboter ongezouten of plantaardige margarine/minus L boter 125 gram licht bruine basterdsuiker 1 zakje vanille suiker 3 theelepels bakpoeder 125 gram pure chocolade 1 snufje zout 3-4 eetlepels melk of lactosevrije melk/kokosmelk.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

Doe de havermout in de blender, keukenmachine of hakmolen van de staafmixer en maal het fijn.

Meng de fijngemalen havermout (havermeel) met een snufje zout en het bakpoeder goed door elkaar.

Doe de zachte boter samen met de licht bruine basterdsuiker en vanille suiker in een kom en mix dit tot een romige massa met een handmixer met gardes.

Vervang de gardes voor de kneedhaken en mix in delen de havermout door het boter-suikermengsel.

Voeg als laatste 3 tot 4 eetlepels melk toe.

Hak de pure chocolade in kleine stukjes en voeg dit bij het deeg.

Kneed alles nog even goed door met de hand.

Vorm balletjes van ongeveer 5 cm van het havermoutdeeg en druk wat platter tot een koekje van ongeveer 1,5 cm dik.

Leg de havermoutkoekjes met chocoladestukjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat.

Laat 3 cm ruimte tussen elk koekje.

Bak de koekjes gaar en bruin in het midden van de oven gedurende 15 minuten.

Laat de havermout koekjes afkoelen op een taartrooster.

Zelfgemaakte koekjes kun je het beste bewaren in een ouderwetse koektrommel van blik.

Recept Glutenvrije havermoutkoekjes Een gezond tussendoortje met natuurlijke suikers!

Makkelijk te maken even kort de oven in en je hebt heerlijke zelfgemaakte koeken voor bij de thee/koffie!

Gang Tussendoor Keuken Nederlands Porties 8-10 koekjes Bereidingstijd Bereidingstijd 20 min Oventijd 20 min Totaal 40 min.

Ingrediënten 50 gram glutenvrije havermout 80 gram ontpitte medjoul dadels 40 gram kokosrasp 60 gram amandelen 50 gram kokosolie 1 ei 1 eetlepel gebroken lijnzaad sap van een kleine sinaasappel.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Doe de havermout, dadels, kokosrasp en amandelen in de foodprocessor en maal fijn.

Doe er dan het ei, sinaasappelsap en kokosolie bij.

Laat tot een deeg mengen en kneed door met je handen.

Het deeg is wat vettig.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak hierop koekjes van ongeveer 1-2 cm dik.

Bak in 20 minuten goudbruin.

Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Smelt de boter in een pannetje en roer hier de suiker en agavesiroop doorheen.

Meng in een kommetje het water met de baking soda.

Voeg dit toe aan het botermengsel.

Voeg het havermeel, het zout, de havermout en de geraspte kokos toe en roer alles goed door.

Schep met een lepel een beetje deeg uit de kom en rol hier een balletje van zo'n 5 centimeter van.

Leg het balletje op de bakplaat en druk deze plat.

Vul de bakplaat zo met balletjes, maar let erop dat je voldoende ruimte tussen de koekjes overlaat, de koekjes vloeien in de oven namelijk uit.

Bak de koekjes in 13 tot 15 minuten goudbruin.

Laat ze vervolgens afkoelen en haal ze dan voorzichtig met een mes of spatel van de bakplaat.

Deze glutenvrije havermoutkoekjes zijn stiekem veel te lekker en ze zijn perfect om mee te nemen naar school of een lange werkdag.

Het is meteen ook een van mijn favoriete recepten!

Want deze koekjes zijn snel, makkelijk en als je wilt, zonder geraffineerde suiker.

Let bij coeliakie wel even op dat de havermout een glutenvrij keurmerk heeft, anders is er kans op kruisbesmetting.

Ingrediënten Het recept voor ongeveer 15 glutenvrije havermoutkoekjes 200 gram havermout (glutenvrij) 100 gram pure chocolade fijngehakt 100 gram cranberry’s (of rozijnen) 2 grote rijpe bananen 2 el plantaardige olie Snufje zout Optioneel nog een el honing.

Meng de havermout samen met chocolade en de cranberry’s in een grote kom.

Pureer de bananen met de olie en het snufje zout en voeg toe aan de overige ingrediënten.

Je kunt er op dit punt ook voor kiezen om nog een eetlepel honing toe te voegen.

Als de bananen lekker rijp zijn is dat wat mij betreft niet nodig.

Verarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng de ingrediënten met je handen goed door elkaar en schep met een eetlepel ongeveer 10 havermoutkoekjes op de bakplaat.

Druk ze met je vingers een beetje in een mooie ronde vorm en strooi (ter decoratie) nog wat havermout over de koekjes.

Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in het midden van de oven en laat volledig afkoelen voordat ze in de koekjestrommel gaan.

Je kunt de koekjes ook invriezen.