:

stoofpeertjes dessert recept

Annabel de Pruyssenaere de la Woestijne
Annabel de Pruyssenaere de la Woestijne
2025-12-02 09:18:28
Count answers : 1
0

Stoofperen met mascarpone crème en geroosterde amandelen 5-6 PERSONEN | BEREIDING 45 MINUTEN. Ingrediënten Peren in rode wijn: 1,2 kg peren (geen superrijpe peren, anders vallen ze uit elkaar) 1 fles Merlot schil en sap van 1 sinaasappel schil en sap van 1 citroen 200 gr suiker 1 steranijs 8 kruidnagels 2 kaneelstokjes 1 vanillestokje. Opgeklopte mascarponecrème: 100 g mascarpone 200 gr slagroom 2 eetlepels poedersuiker. Voor de amandelen: 100 gr amandelen, geroosterd en gehakt.

Schil de peren en laat de steeltjes eraan zitten. Snijd de peren in de lengte doormidden en verwijder het klokhuis met een meloenlepel. Doe de peren in een pan en voeg de specerijen, het sinaasappelsap, het citroensap en de wijn toe. Voeg eventueel nog wat water toe zodat de peren volledig onder staan. Plaats een deksel op de pan en laat de peren langzaam stoven totdat je er gemakkelijk met een mes doorheen kunt. Dit duurt 15-30 minuten, afhankelijk van de rijpheid van de peren.

Haal de peren uit de pan en verwijder ook de specerijen uit het sap. Reduceer het sap tot een siroop door het te verhitten totdat de luchtbellen dichter bij elkaar komen en naar de oppervlakte stijgen. Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen tot kamertemperatuur. Als de siroop te dik is geworden tijdens het afkoelen, maak het dan dunner door er een beetje kokend water aan toe te voegen.

Voor de opgeklopte mascarponecrème, plaats je alle ingrediënten in een kom en klop je ze tot een luchtige massa. Hak de amandelen fijn en rooster ze in een pan. Serveer de rode wijn peren op de opgeklopte mascarponecrème en strooi de geroosterde amandelen eroverheen.

Stoofperen met vanille-ijs Wat heb je nodig voor 8 toetjes? 8 stoofperen (Gieser Wildeman) vanille ijs, ik kies zelf voor het vegan vanille ijs van Hertog. 50 gram geschaafde amandelen. Kook eerst de peren volgens dit recept. Let op snijd de peren niet in stukken. Als de peren klaar zijn laat deze dan goed afkoelen. Rooster nu de geschaafde amandelen in een koekenpan op laag vuur. Hier heb je geen olie voor nodig. Doe op elk bordje een peer, een bolletje vanille ijs en garneer daarna met een eetlepel geschaafde amandelen.

Ik doe deze stoofperen samen met druivensap, water, een kaneelstokje en vanillepeul in een steelpan. Vervolgens aan de kook brengen, de deksel op de pan doen, het vuur omlaag en de peren dan heel rustig, in zo’n 30-40 minuten, gaar stoven. Gooi het stoofvocht trouwens nooit weg: dat is heerlijk om nog over het dessert te druppelen. Ingrediënten 4 personen 500 ml druivensap 4 stoofperen heel, met steeltje, geschild 1 kaneelstok 1 vanillestok over de lengte gehalveerd 200 g volle roomkaas naturel 75 ml slagroom 1 el fijne kristalsuiker 75 g bastognekoeken verkruimeld.

Doe de peren met het druivensap, de kaneel- en ½ vanillestok in een steelpan. Voeg 200 ml water toe en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan, draai het vuur omlaag en stoof de peren 30-40 minuten. Draai ze af en toe om in het stoofvocht. Draai het vuur uit en laat de peren in het stoofvocht afkoelen. Schraap de vanillezaadjes uit de overgebleven ½ vanillestok. Doe in een mengkom, voeg de roomkaas toe en klop met een mixer los. Klop in een tweede kom de slagroom met de suiker lobbig. Schep het roomkaasmengsel en de slagroom luchtig door elkaar. Zet 4 dessertbordjes klaar en leg op elk bordje een stoofpeer. Bouw daaromheen de deconstructed cheesecake: een hoopje bastognekoekkruimels en een schep van het roomkaasmengsel. Druppel er een lepel stoofperenvocht overheen.

Toetje met stoofperen in een glaasje. Winters toetje met stoofperen, mascarpone slagroom met kardemom, pistache en verkruimelde pepernoten. 200 gram mascarpone (naturel) 2 eetlepels witte basterdsuiker 1 theelepel vanille-extract 1/2 theelepel kardemom 300 ml slagroom 2 eetlepels suiker 100 gram kruidnoten (of bastognekoeken – verkruimeld) 250 gram stoofperen (in kleine blokjes gesneden) 25 gram pistachenoten (fijn gesneden).

Klop de slagroom luchtig met de suiker. Klop de mascarpone los met de basterdsuiker, vanille extract, kardemom en verkruimelde pistache. Schep daar voorzichtig de slagroom doorheen. Doe een laagje fijngesneden stoofperen in een glas. Doe daarop het mascarpone/ slagroom mengsel en een laagje verkruimelde kruidnootjes of bastognekoeken. Daarop doe je weer een laag van het mascarpone-slagroom mengsel en vervolgens sluit je af met wat stukjes stoofperen en verkruimelde pistachenootjes.

Stoofpeertjes nagerecht met chocoladesaus Bereidingstijd: 10 min. Personen: Ingrediënten 12 stoofpeertjes 100 gr amandelspijs 100 gr chocolade (puur) 50 ml slagroom. Bereid, indien nodig de stoofpeertjes. Snijd de stoofpeertjes vanuit de onderkant in en verwijder het klokhuis. Zorg dat het peertje verder heel blijft tot aan het steeltje. Snijd indien nodig een stukje van de onderkant zodat de peertjes rechtop kunnen staan. Draai 12 balletjes van het amandelspijs en stop tussen elk stoofpeertje een balletje spijs.

Verwarm de chocolade au-bain-marie en voeg de slagroom toe als de chocolade gesmolten is. Serveer per persoon drie peertjes met amandelspijs en giet een beetje chocoladesaus er overheen.