italiaanse dessert recepten
Gelaagd met savoiardi (lange vingers), espresso, mascarpone en cacaopoeder.
Cannoli siciliani zijn krokante buisjes gevuld met ricotta en gekonfijte vruchtjes.
Cassata is een rijke taart op basis van ricotta, marsepein en gekonfijte vruchten — vaak geserveerd bij feestdagen.
Delizia al limone (citroenroomgebak) en babà al rum, een luchtig cakeje doordrenkt met rum.
Bonet Een elegante, zachte pudding met chocolade, amaretto en karamelsaus.
Harde amandelkoekjes (cantucci) worden traditioneel geserveerd met een glas Vin Santo, een zoete dessertwijn.
Ingrediënten: 500 ml slagroom 60 g suiker 1 vanillestokje 4 blaadjes gelatine Vers rood fruit (voor garnering).
Bereiding: Week de gelatine in koud water.
Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
Verwarm de room met suiker, vanillemerg en stokje tot net tegen de kook.
Haal van het vuur, verwijder het stokje en roer de uitgeknepen gelatine erdoor.
Giet in vormpjes en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
Serveer met vers fruit of coulis.
Voor een goede panna cotta heb je niet veel nodig.
Dit zijn de basis ingrediënten: Room: Ik gebruik altijd volle slagroom, zo krijg je die romige, fluweelzachte structuur.
Melk: Volle melk maakt ’m extra smeuïg, maar kokosmelk is ook heerlijk voor een tropische twist.
Suiker: Gewone kristalsuiker werkt prima, maar je kunt ook poedersuiker gebruiken voor een iets zachtere structuur.
Vanille: Een vanillestokje geeft zoveel meer smaak dan extract, als ik tijd heb, gebruik ik die altijd.
Gelatine: Laat de blaadjes eerst even weken in koud water, dat voorkomt klontjes.
Door room en melk te verwarmen met suiker en gelatine, ontstaat er een romige pudding die in de koelkast opstijft.
Een van de bekendste Italiaanse desserts is natuurlijk tiramisu.
Mijn favoriet maak ik traditioneel met Amaretto (amandellikeur), maar je kunt ook een keer frangelico (hazelnootlikeur) gebruiken.
Nog een fantastisch Italiaans nagerecht: panna cotta.
Door middel van bietenpuree hebben ze deze prachtige roze kleur gekregen en met de witte chocolade is deze smaaksensatie helemaal compleet.
Ik combineer deze broodpudding met Italiaanse ricotta-kaas, waardoor de broodpudding lekker romig wordt.
De flan wordt over de hele wereld gegeten, alleen heeft -ie niet overal dezelfde naam.
Zo noemen ze hem in Italië vaak crème caramel.