chocolade dessert recepten
Voor dit recept maak ik eigenlijk twee soorten chocolademousse. Die schep ik aan het einde laagje voor laagje in een glaasje, net als je dat met een parfait doet. In dit geval, ga ik voor een combi van pure chocolade en melkchocolade met karamel en zeezout. Vrijwel iedere chocolade is lekker om mousse van te maken. Pure chocolade, melkchocolade of witte chocolade; gebruik what ever you like. Voor deze chocolademousse smelt je dus twee soorten chocolade. Dit doe je au bain-marie. Dit is een techniek waarbij je een pannetje vult met water en deze op het vuur zet. Op de pan met water zet je een hittebestendige kom. Die vul je met een van de chocoladesoorten en wat boter. Dit doe je ook met de andere chocolade. Laat na het smelten afkoelen. Ondertussen ga je gewoon lekker verder met de andere stappen van het recept. De melkchocolade met karamel-zeezout zorgt bij het smelten wel voor een minder gladde substantie en het koelt ook wat sneller af. Dit is in principe zo met alle chocolade met extra ingrediënten. No worries, als het te snel afkoelt zet je de kom gewoon weer even op een pannetje met heet water en smelt je het (au bain-marie) opnieuw. Dit is ook een heerlijk toetje voor tijdens de feestdagen. Je kan het van te voren maken en zo op tafel toveren. Ingrediënten 4 personen ▢ 80 gr roomboter▢ 150 gr pure chocolade▢ 150 gr melkchocolade met karamel en zeezout Extra om mee te versieren▢ 6 eieren▢ 65 gr suiker▢ 250 ml slagroom Snijd de boter in blokjes en breek de pure chocolade en melkchocolade in kleinere stukjes (houd de chocolade apart van elkaar). Doe de pure chocolade samen met de helft van de boter (40 gram) in een hitte bestendige kom. Zet de kom op een pan met water, waar je een klein laagje water in hebt gedaan. Breng het water aan de kook, en laat de chocolade en boter smelten. Haal de kom van de pan en laat iets afkoelen. Herhaal de stappen om ook de melkchocolade met karamel en zeezout te laten smelten. Haal de kom van de pan en laat ook iets afkoelen terwijl je de volgende stappen maakt. Splits de eieren in eiwitten en eidooiers in totaal heb je 3 eidooiers nodig en 6 eiwitten. Klop de eiwitten met een mixer tot stijve pieken. Zet apart (niet in de koelkast). Mix daarna met een mixer de eidooiers en 50 gram suiker tot een romig mengsel. Meng de helft van het eidooier mengsel door de pure gesmolten chocolade en de andere helft door de gesmolten melkchocolade. Spatel daarna de stijve eiwitten er door (de helft door de pure chocolade en de helft door de melkchocolade). Schep over in glaasjes, maak bijvoorbeeld laagjes. Zet in de koelkast en laat ca. 3 uur opstijven. Klop slagroom met een eetlepel suiker stijf. Schep een flinke klodder op de chocolademousse desserts. Schaaf er eventueel nog wat chocolade over. Je kunt elke soort chocolade gebruiken die je wilt, dus experimenteer er op los. Omdat er wat andere ingrediënten in de chocolade zitten (de karamel in mijn recept) zal hij bij het smelten wat minder glad zijn en ook iets sneller afkoelen. Te ver afgekoeld? Warm hem gewoon weer een klein beetje op door de kom weer op een pan te zetten met wat kokend water erin. Van die leuke chocolade krullen maak je gewoon met een kaasschaaf, schaaf aan de achterkant van de chocoladereep, dat geeft het beste resultaat.
Moelleux van chocolade Een warm chocoladecakeje met een hart van gesmolten chocolade, hemels! Veel mensen wagen er zich niet aan omdat het niet te lopend maar ook niet te gaar mag zijn maar eigenlijk is het relatief eenvoudig! Met dit recept mislukt het nooit! Chocoladepudding Zelfgemaakte chocoladepudding is echt hemels en smaakt het allerbeste wanneer 'ie nog een beetje warm is! Hmm! Chocoladetaart Voor wie graag een stevige portie bittere chocolade heeft is deze chocoladeganache taart met zanddeeg echt een must! Chocomousse Een echte Vlaamse klassieker en de favoriet van velen: chocolademousse! Chocopasta Zot van chocopasta? Waarom die dan eens niet zelf proberen maken?! Dit recept van njam!-chocolatier Dominique Persoone valt gegarandeerd bij iedereen in de smaak! Flan van chocolade Zacht van smaak en heerlijk in combinatie met vers fruit, dat is deze flan van chocoade. Chocolade meringue Een eenvoudig dessert dat er meteen heel feestelijk uitziet: chocolade meringue met rode vruchten. Chocomelk Geen betere manier om jezelf te verwarmen op koude dagen dan met een dampende kop chocolademelk! Chocolade cupcake Cupcakes maken is heel gemakkelijk en je kan er eindeloos in variëren.. Voeg naar smaak fruit, nootjes, chocolade, koffie, ... toe! 5 x chocolade Wie graag wat meer uitdaging heeft kan aan de slag met het recept van deze 5 dessertjes op basis van chocolade! Succes verzekerd!
Dit recept voor chocolade tiramisu bestaat maar uit een handvol ingrediënten. Kies daarom de beste kwaliteit die je kan veroorloven. Zo zal de chocolade die je gebruikt heel sterk het eindresultaat beïnvloeden. Vroeger deden we dit standaard met Coté d’Or melkchocolade, nu maakte ik hem met de callets van Callebaut. Beide waren absoluut heerlijk, maar ik miste toch iets in de smaak. Wat de mascarpone betreft moet ik zeggen dat er ook veel verschil op zit. Ik heb al erg droge mascarpone gehad van een supermarkt huismerk, terwijl mascarpone echt heel romig, zacht en rijkelijk moet smaken. Hou hier dan ook rekening mee wanneer je gaat shoppen. Normaal gezien wordt tiramisu geserveerd in een grote schaal en dat kan je voor dit recept zeker en vast ook doen. Let alleen op dat je genoeg plaats heb in de koelkast om de schaal te zetten. Ik doe dit liefst in een schaal met platte bodem, zoals een decoratieve ovenschaal bijvoorbeeld. Zo kan je oftewel voor je gasten opscheppen aan tafel, of beter nog, zet de schaal in het midden en laat je eters zelf nemen waar ze zin in hebben. Ik weet zeker dat die lepel niet stil zal staan. Langs de andere kant vind ik het wel feestelijk om mooie decoratieve glaasjes te gebruiken om mijn chocolade tiramisu te serveren. Neem allemaal dezelfde of ga net voor een mix & match van allerlei verschillende maatjes en looks. Werk je tiramisu af met een beetje cacao poeder, geschaafde chocolade of een mopje opgeklopte room. Je kan deze tiramisu in individuele glaasjes presenteren als in een grootte serveerschaal. Maak de tiramisu al een dag op voorhand, dan smaakt hij het lekkerst. Dompel de koekjes echt maar 1/2 seconden onder in de koffie, anders worden ze te wak. Hou je niet van koffie? Ga dan voor melk of zelfs chocolademelk. Of giet er een scheutje amaretto bij. ;) Deze tiramisu smaakt ook héérlijk met speculaaskoekjes of bastogne in plaats van de klassieke lange vingers. De cacao is mooi als afwerking voor de presentatie maar geen echte must in dit recept, aangezien we al een heerlijke chocoladesmaak hebben. Mag je geen rauwe eieren eten vanwege een zwangerschap of allergie? Neem dan 200 gram slagroom ipv 100 gram en laat de eieren weg. Zet de tiramisu dan snel terug in de koelkast. Zo blijft ie nog zeker 2 dagen goed en kan je er later nog heerlijk van nagenieten. Je hoeft de tiramisu niet per se af te dekken, maar gewoon in zijn geheel in de koelkast plaatsen is prima. Leg er eventueel een velletje aluminiumfolie op om te zorgen dat er niets op de tiramisu beland. 6 personen Ingrediënten 250 gram mascarpone 80 gram fijne kristalsuiker 100 gram Slagroom 80 gram melkchocolade grof gehakt 3 eieren 1 glaasje koffie +- 20 lange vingers cacaopoeder voor de afwerking Instructies voor de chocolade tiramisu Maak een tasje koffie en laat afkoelen. Doe de room in een pannetje en breng tot net onder het kookpunt. Draai het vuur uit en voeg de chocolade toe. Roer met een spatel tot de chocolade volledig gesmolten is en laat afkoelen. Mix in een kom de mascarpone met de suiker voor 2 minuten. Scheid ondertussen de eieren. Doe de eigelen bij de mascarpone, de eiwitten in een andere kom. Klop het eiwit stijf. Mix de eigelen onder het mascarponemengsel. Voeg dan de afgekoelde chocolade toe en meng tot een glad beslag. Neem dan een spatel en meng voorzichtig het eiwit onder de vulling zodat deze mooi luchtig blijft. Neem een grote serveerschaal klaar of 6 individuele glaasjes. Sop de koekjes heel even in koffie en verdeel ze over de glaasjes of schaal. Schep er dan wat van de luchtige vulling over en doe er eventueel een dun laagje cacaopoeder over. Herhaal tot alles op is. Zet in de koelkast minimaal voor 4 uur (liefst een nachtje). Serveer met wat extra cacaopoeder bovenop of wat geraspte chocolade.
Wie houdt er nou niet van chocolade toetjes? Ze zijn romig, zoet en geven je dat fijne comfortfood-gevoel waar je nooit genoeg van krijgt. Maar de ene chocolade is natuurlijk de andere niet; pure, melk- of witte chocolade – ze hebben allemaal hun eigen karakter. De juiste chocolade kiezen kan je dessert écht maken, dus het is handig om te weten welke het beste bij welk toetje past. Als je ooit een chocoladereep hebt bekeken, heb je vast de percentages gezien: 60%, 75%… maar wat betekent dat eigenlijk? Hoe hoger het percentage, hoe meer cacao en minder suiker de chocolade bevat. Pure chocolade met een hoog percentage is intens van smaak, perfect voor bijvoorbeeld chocoladepudding met room. Melkchocolade, daarentegen, is wat milder en lekker romig – ideaal voor over een luchtige vanillepudding. En witte chocolade? Die is het meest zoet en combineert goed met fris fruit zoals frambozen. Kortom, er is voor elk type dessert wel een passende chocolade. Chocolade is een allemansvriend in de keuken. Pure chocolade gaat perfect samen met sinaasappel, zeezout of framboos. Melkchocolade en karamel? Hallo, droomduo! En witte chocolade matcht heerlijk met frisse smaken zoals citroen of vanille. Wil je indruk maken? Probeer eens een chocoladetaart met ganache. De rijke ganachelaag in combinatie met vers fruit is echt megalekker. Of ga voor een romige chocolade-espresso mousse, waarbij de koffie de chocoladesmaak nog intenser maakt. Is het tijd voor een speciale gelegenheid? Dan is een chocolade panna cotta dé perfecte keuze. En voor de avonturiers: probeer eens churros met een lekkere chocoladedip. Enne, wie zegt dat we eigenlijk tussen al die lekkere chocolade toetjes moeten kiezen?! 1. Chocolade panna cotta Een heerlijk romig dessert dat smelt op je tong. Perfect voor speciale gelegenheden, maar makkelijk genoeg om vaker te maken. 2. Dame blanche puddinkjes Dame blanche, maar dan anders! Een originele variant op de klassieker die je niet kunt weerstaan. Deze romige vanillepudding krijgt een heerlijke twist met een vleugje chocolade. 3. Chocoladetaart met ganache Superrijk en decadent. Deze chocoladetaart met een fluweelzachte ganache is perfect als je écht indruk wil maken. 4. Chocolade-espresso mousse Chocolade en koffie: de ultieme powercombinatie! Deze mousse is luchtig, romig en een heerlijke afsluiter van een etentje. De truc voor een écht luchtige mousse? De eiwitten lang genoeg stijf kloppen met een mixer. 5. Churros Heerlijk knapperige churros, perfect om te dippen in een romige chocoladesaus. Deze Spaanse lekkernij is een hit bij jong en oud. 6. Chocoladepudding met room Een klassieke pudding met een volle chocoladesmaak en een zachte, romige topping. Een van onze favoriete chocolade toetjes. 7. Chocolade souffle Luchtig, warm en onweerstaanbaar. Een chocolade souffle is de perfecte showstopper voor een romantisch diner of feestelijke avond. Onze truc? We maken dit chocolade toetje in de Airfryer!
Chocolademousse maken? Goede keus! Wij hebben het perfecte recept voor je. Je maakt deze kerst-klassieker in 25 minuten. Dan wacht je een kwartiertje tot-ie opstijft, en dan… Dan val je aan. Heel eerlijk: chocolademousse is een kerst-recept dat je een keer gemaakt moet hebben. Grote kans dat dit feestelijke gerecht bij al je tafelgenoten in de smaak valt. Snel, aan de slag! Chocolademousse-recept...00:45
Chocolade is een ideaal ingrediënt om mee te bakken, omdat het op zoveel manieren te gebruiken is. Gebruik cacaopoeder, geschaafde pure chocolade of gesmolten chocolade: het kan allemaal. Verwerk de chocola in een lekkere chocoladesaus of maak een chocolade ganache voor een taartvulling of garnering. Ben je op zoek naar een lekker dessert? Maak dan mijn pure chocolademousse of ga aan de slag met jouw zelfgemaakte chocolade ijs. Voor een feestelijk moment schotel je jouw gasten een chocoladetaart voor, zet je heerlijke brownies op tafel of verras je iedereen met zelfgemaakte bonbons of chocoladetruffels. Zo vind je voor ieder moment een geschikt chocolade recept.