Salade lunch recepten
Wil je een salade als hoofdmaaltijd eten? Maak dan een mix van volgende ingrediënten om een vullende, voedzame en vooral heerlijk salade samen te stellen: een slasoort: ik kies graag voor bijvoorbeeld spinazie of Romeinse sla – die heeft lekker veel bite. kleurrijke groenten: met verschillende smaak en textuur. een eiwitbron: stukjes kip, een eitje of linzen om de salade vullend te maken. kaas of een dressing: een stukje smaakvolle kaas of een kruidige dressing brengen alle smaken in de salade samen. Een krokantje: om een salade echt helemaal af te maken, hou ik van wat extra crunch bovenop, bijvoorbeeld croutons, maar denk ook aan zaden, pitten of nootjes of zelfs krokant gebakken kikkererwten.
Lunchsalades: vaak eenvoudig te maken en je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten. Wat dacht je van een snelle lunchsalade met geitenkaas, een pastasalade of salade met kip?
Salade met geroosterde bieten, balsamico en hazelnoten. We love bietjes, want je kunt er alle kanten mee op! Rooster ze eens in de oven en serveer ze dan in deze vegan salade. Bietjes roosteren. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil 1 kg rauwe bieten en snijd in dunne partjes. Schep in een ovenschaal van 20 x 30 cm om met 3 eetlepels (arachide)olie, peper en eventueel zout. Rooster in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar.
Met deze 10x lunchsalade zet jij supersnel een heerlijke salade op tafel. Vervang die standaard boterham met kaas eens door een spinaziesalade met radijs. Of ga voor een skinny linzensalade met falafel en tomaat. Poké bowl met broccolirijst. Wie denkt dat sla een must is in iedere salade, heeft het mis. Salade kan namelijk van alles zijn. Bijvoorbeeld deze poké bowl, waarbij we de sushirijst vervangen door broccolirijst. Lekker, skinny én perfect als lichte lunch. Wij maken ‘m met zalm en avocado, maar geef er vooral je eigen draai aan. Linzensalade met falafel. Linzen, what’s not to love. De kleine energiebommetjes zitten boordevol vezels en mineralen. Daarnaast zijn ze een fijne basis voor allerlei gerechten, waaronder onze linzensalade met falafel. Je maakt deze Skinny Six onder andere met spinazie, cherrytomaatjes en rode ui. Kip-avocado salade. Met slechts zes ingrediënten zet jij deze romige kip-avocado salade op tafel. Pak je mixer er maar vast bij, want we gaan weer aan de slag met pulled chicken. Breng ‘m op smaak met een saus van Griekse yoghurt, limoen en rode ui. Wat maïs erdoor en lunchen maar. Venkelsalade met sinaasappel. Fruit door je salade is (bijna) altijd een goed idee. Zie hier een vekkelsalade met sinaasappel, waarbij de sappige sinaasappel goed past bij de rozijnen en kikkererwten. Een maaltijd waarbij de vele smaken perfect in balans zijn. Salade meloen en ham. Tijd voor een klassieker in deze 10x lunchsalade: meloen en ham. Tja, ontzettend eenvoudig, maar deze combi scoort altijd goed. Wij geven er een eigen twist aan met avocado, amandelschaafsel en balsamicoazijn. Quinoa bowl. Net als bij de vorige salade wordt dit gerecht op smaak gebracht met balsamico azijn. Voeg daar quinoa, olijven, zongedroogde tomaten en kastanjechampignons aan toe, en je quinoa bowl is ready. Salade met burrata en olijven. Oeh, burrata. Het is misschien wel onze favoriete kaas uit Italië. Deze lekkere salade met burrata en olijven staat in daarom ook regelmatig bij ons op tafel. Alles wat je nodig hebt zijn 5 ingrediënten, 10 minuten en – net als wij – een voorliefde voor de romige kaas. Spinaziesalade met geroosterde radijsjes. Deze salade is zó lekker, dat je bijna niet gelooft dat je ook dit gerecht met maar zes ingrediënten maakt. Neem flink wat verse spinazie, rooster een paar radijsjes en voeg hier groene asperges en appel aan toe. De cottage cheese maakt ‘m lekker romig en dankzij de pecannoten krijgt deze salade een heerlijke bite. Supersnelle rijstsalade. Dan nu deze supersnelle rijstsalade. En dan bedoelen we echt super, supersnel. Deze topper maak je namelijk in slechts 3 minuten. We maken ‘m in ieder geval met kikkererwten, gedroogde abrikozen en feta. Couscous met nectarine en parmaham. We sluiten deze 10x lunchsalade af met een couscoussalade met nectarine en parmaham. Maak ‘m af met groene aspergetips, feta en bosui.
Hier vind je heel veel salade recepten zoals de klassieke caesar en salade met geitenkaas, caprese maar ook één met kip, tonijn en een good old pastasalade. Neem sla als basis, maar probeer ook eens granen zoals couscous, quinoa of bulgur voor een meer vullend exemplaar. De dressing maakt het helemaal af. Een klassieke dressing maak je van 1 el azijn en 3 el olijfolie en wat smaakmaker (zoals honing en mosterd). Maar je kan ook een saladedressing maken met yoghurt, mayonaise en bijvoorbeeld tahin, dan krijg je een heerlijke frisse dressing. Het belangrijkste is dat je varieert met ingrediënten en een goede dosis smaakmakers toevoegt. Gebruik een dressing, maar voeg ook wat crunch toe door wat nootjes of pitjes toe te voegen. Kaas is ook altijd een lekkere smaakmaker. En een zuurtje doet het ook altijd goed. Zoetzure rode ui of bietjes bijvoorbeeld. Een voorbeeld van een simpele salade is bijvoorbeeld deze couscous salade met geitenkaas. Of deze makkelijke macaronisalade met feta.