:

Glutenvrije taart bakken

Amelia Akin
Amelia Akin
2025-12-08 22:13:57
Count answers : 2
0

In mijn basisrecept voor glutenvrij biscuit gebruik ik een glutenvrije bloemmix die geschikt is voor patisserie. Deze glutenvrije bloemmix is te koop van verschillende (huis)merken. Zelf geef ik de voorkeur aan deze bloemmix, maar er is ook een andere glutenvrije optie: vervang de bloemmix door gelijke delen maizena en rijstmeel. Voor het biscuit 5 eieren 150 gr suiker ¼ tl zout rasp van ½ citroen en/of 1 tl vanille-extract 150 gr glutenvrije bloemmix.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde (spring)vorm van 24 centimeter in met bakspray of boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. Splits voor het glutenvrije biscuit de eieren en doe de eiwitten met het zout in een brandschone kom. Klop de eiwitten luchtig op met een (hand)mixer met garde(s) en voeg tijdens het kloppen geleidelijk de helft van de suiker toe. Klop de eiwitten tot ze stijf zijn.

Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker en de citroenrasp en/of het vanille-extract in enkele minuten tot een luchtige massa. Spatel ¼ van het opgeklopte eiwit door de eigelen. Voeg – als dit goed gemengd is – de rest van het opgeklopte eiwit in 2 delen toe. Probeer het mengsel daarbij zo luchtig mogelijk te houden. Zeef de glutenvrije bloemmix boven de kom en spatel dit door de luchtige eimassa. Schep het beslag in de vorm, strijk het glad en bak het biscuit in 22-27 minuten gaar.

Het glutenvrije biscuit is na het bakken net iets droger dan gewoon biscuit, besprenkel de biscuitlagen daarom eerst met trempeersiroop voordat je ze in een taart gaat gebruiken. Wil je glutenvrij chocoladebiscuit maken? Vervang dan 25 gram van de glutenvrije bloem door dezelfde hoeveelheid cacaopoeder.

Om een luchtige glutenvrije taart te maken, volg deze stappen: Meng meelsoorten – Combineer rijstmeel en amandelmeel voor de beste textuur; amandelmeel zorgt voor vocht, rijstmeel voor structuur. Zeef het meel – Dit voorkomt klonten en zorgt voor een luchtigere textuur. Gebruik rijsmiddelen – Voeg bakpoeder of baking soda toe om de taart luchtig te maken. Klop de eieren goed op – Dit zorgt voor extra luchtigheid en een lichte textuur. Voeg vocht toe – Yoghurt of kokosmelk maakt de taart smeuïger en minder droog. Meng voorzichtig om de luchtigheid te behouden.

De eerste stap is het vinden van geschikte vervangers voor tarwebloem. Gelukkig zijn er tegenwoordig vele glutenvrije meelsoorten beschikbaar, zoals amandelmeel, kokosmeel, rijstmeel en teffmeel. Ook zijn er kant-en-klare glutenvrije bakmixen die de juiste verhoudingen bevatten voor perfect rijzend en smakelijk gebak. Voor een knapperige taartbodem kun je bijvoorbeeld gemalen glutenvrije koekjes gebruiken.