appel recepten dessert
7 x appel recepten en dan allemaal lekkere en écht makkelijke bakrecepten met appel.
Natuurlijk ook de klassieke appeltaart, maar ook een plaattaart met appel of wat dacht je van een appelkruimelcheesecake met karamel.
Stuk voor stuk heerlijke recepten met de lekkerste appeltjes!
Appels zijn ideaal om mee te bakken.
Ze nemen smaken van kruiden zoals kaneel goed op, houden een ‘bite’ tijdens het bakken en zorgen voor die lekkere combinatie van zoet van het gebak en het frisse van de appel.
Vandaag deel ik 7 van mijn favoriete appel recepten met jullie.
Lekkere bakrecepten met appel, variërend van heel makkelijk en waarvoor je weinig tijd nodig hebt, tot iets uitdagender (maar evengoed makkelijk te doen) en waarvoor je iets meer tijd nodig hebt.
Dat ik weg ben van plaattaarten is vast niets nieuws.
Dat je plaattaarten ook prima zoet kunt maken hoef ik je vast ook niet te vertellen, maar heb je deze appelplaattaart al geprobeerd?
Een bodem van het lekkerste appeltaartdeeg met daarop heerlijk gekruide appeltjes, rozijnen en amandel.
Aanrader!
Appel en notentaartje, misschien ken je deze nog wel van de La Place van vroeger.
Dit heerlijke taartje met appel en noten.
Luchtig, zacht, zoete appeltjes en kaneel.
Deze appelcake moet je echt eens proberen, zo lekker!
Fan-tas-tisch lekker en echt een showstopper is deze appelkruimelcheesecake met karamel.
Perfect in balans (dus niet té zoet), maar wel eentje waar je maar moeilijk van af kunt blijven 😉 .
Een van de populairste zoete appel recepten van mijn blog: appel kruimel toetje.
Zo makkelijk om te maken en het maakt een heerlijk toetje toe.
Muffins met appel en kaneel.
We sluiten af met hét bakrecept als we het over appels hebben: oud-Hollandse appeltaart.
Precies zoals je moeder, oma en overgrootoma hem maakte.
Zo ontzettend lekker en serveer warm met een toefje slagroom.
Ik weet nog niet exact hoe mijn kerstdiner er dit jaar uit gaat zien, maar ik weet wel dat de kans groot is dat dit appel-karamel MonChou dessert weer op tafel staat deze kerstdagen.
Je kunt dit MonChou toetje goed voorbereiden, dat vind ik altijd een groot pluspunt.
Zet het in zijn geheel in de koelkast en haal het eruit op het moment dat het nodig is.
Je kunt echter ook de basis voorbereiden, maar het appelmengsel pas maken vlak voordat je het dessert wilt serveren.
In dat geval heb je dus kleine MonChou taartjes met warme appeltjes als topping.
Heerlijk!
Voor dit dessert besloot ik de appel eerst in de pan te verwarmen en met wat suiker te karamelliseren.
Warme appel leent zich er ontzettend goed voor om in een dessert te verwerken.
In dit geval combineerde ik het met slagroom en MonChou, maar je kunt ook een gingerbread cobbler met appel maken, waarbij je een bolletje ijs naast dit warme dessert met appel kunt serveren.
Of wat dacht je van een luxe gevulde appelbol?
Nog zo’n heerlijk dessert met appel.
Het allerlekkerst is om de gevulde appelbol met vanillesaus te serveren, je gasten zullen hun vingers erbij op eten.
Maar dat geldt natuurlijk ook voor dit appel-karamel MonChou dessert.
Gebrande geschaafde amandelen zouden er erg lekker overheen smaken, maar stukjes (gebrande) pecannoot smaken er vast en zeker ook goed bij.
Alle soorten roomkaas kun je gebruiken voor dit recept.
Zolang het maar een naturel roomkaas is, huismerk of een A-merk doet er in dit geval niet toe.
Een appel cobbler is een typisch Amerikaans dessert van warme appel met daar overheen een laagje gebakken beslag.
Je zou het kunnen vergelijken met een appel crumble, maar qua textuur is het wel écht iets anders.
Ook de appellaag onder het deeg is wat meer zoals die van een appeltaart: zacht en meer één geheel dan losse stukjes appel.
Appel cobbler is ontzettend eenvoudig om te maken en heerlijk om te eten met een bolletje ijs of een toef slagroom.
Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik niet zo dol ben op warm fruit.
Dus als ik een recept met appels uit de oven maak, laat ik het eindresultaat altijd afkoelen.
Deze appel cobbler eet ik het liefst koud en appeltaart vind ik warm ook niet heel erg lekker dus ook die gaat een poosje de koelkast in voordat ik ‘m eet.
Omdat de bovenlaag van de appel cobbler niet krokant is, maakt het niet zoveel uit of je het dessert laat afkoelen of warm eet.
Het is maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat!
Waar ik normaal gesproken zou aanraden om appels niet te schillen, vind ik appels uit de oven het lekkerst zónder schil.
Het schilletje gaart toch nooit zo lekker mee als de binnenkant van appels en persoonlijk vind ik het een vervelende structuur geven als de schil eromheen blijft zitten.
In het schillen en in blokjes snijden van de appel gaat dan ook de meeste tijd zitten, maar omdat je verder geen deeg hoeft te kneden en geen springvorm hoeft te bekleden, is de cobbler redelijk snel klaar.
Voorbereidingstijd 25 minuten Bereidingstijd 45 minuten Totale tijd 1 uur 10 minuten.
Moeilijkheidsgraad makkelijk.
6 appels – geschild en in blokjes 50 g lichtbruine basterdsuiker 1 tl kaneelpoeder 1 tl vanillearoma 2 el bloem sap van 1/2 citroen.
Cobbler beslag 125 g bloem 200 g kristalsuiker snuf zout 2 tl bakpoeder 75 g boter – gesmolten 150 ml melk 1 tl vanille-aroma.
Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht en vet de oven schaal in.
Meng de appels met de lichtbruine basterdsuiker, kaneelpoeder, vanille-aroma, bloem en het citroensap en verspreid de appelblokjes in de ovenschaal.
Klop voor het cobbler beslag alle ingrediënten tot een klontvrij beslag.
Schenk het beslag over de appelblokjes in de ovenschaal en bak de appel cobbler in het midden van de oven in 40-45 minuten goudbruin en gaar.
Serveer de cobbler warm of koud en met een bolletje ijs of een tof slagroom.
Appels zijn een heerlijke smaakmaker en ook nog eens hartstikke gezond.
Je kunt er het hele jaar door de lekkerste baksels mee maken.
Maar ook de allerlekkerste toetjes.
Heb je trek in appeltaart, maar heb je geen tijd om een hele taart te bakken?
Deze trifle in een glaasje is dé oplossing!
In een handomdraai zet je dit heerlijke dessert op tafel, zodat je kunt genieten van de warme smaak van appeltaart.
Maar let op: ook al is dit dessert snel gemaakt, het moet wel 2 uur opstijven in de koelkast.
Geduld wordt beloond, want het resultaat is ontzettend lekker!
In Nederland zijn we gek op bladerdeeg, en dat is ook helemaal niet zo gek.
Je kunt er namelijk eindeloos mee variëren!
Of je nu kiest voor knapperige appelflappen, luchtige bladerdeegstengels of deze frisse bladerdeeghapjes met appel; bladerdeeg stelt nooit teleur.
Voor dit eenvoudige dessert heb je maar een paar ingrediënten nodig: appels, honing, bladerdeeg en een eitje.
Simpel, snel en gegarandeerd een succes.
H eb je een gezellig diner in het vooruitzicht en zoek je nog een simpel dessert?
Maak dan deze feestelijke appel cheesecake in een glaasje!
Dit dessert kun je perfect van tevoren klaarmaken en het recept is makkelijk te verdubbelen als je meer gasten verwacht.
De karamelsaus kun je natuurlijk helemaal zelf maken, maar een kant-en-klare saus is ook helemaal prima.
En deze prachtige appelroosjes van bladerdeeg zijn dan ook toppers om te serveren!
Ze zien er niet alleen heel leuk uit, maar ze zijn ook nog eens makkelijk om te maken.
Perfect om je taart mee te versieren of om gewoon lekker van te genieten na een avondje tafelen.
Nóg een dessert met appel en bladerdeeg, want je weet: die combinatie kan niet misgaan!
Deze appelringen zijn een twist op de klassieke appelflappen.
Met sappige appels, een vleugje kaneel, knapperig bladerdeeg en een eitje tover je zo een heerlijk dessert op tafel.
Wil je de appelringen extra feestelijk maken?
Serveer ze dan met een bolletje ijs en een toefje slagroom.
Het meest veelzijdige stukje fruit?
Dat is zonder twijfel de appel.
Lust jij wel een nagerecht met appel?
Of zoek je een dessert dat bij iédereen in de smaak valt?
Probeer dan een van deze makkelijke, snelle desserts met appel.
Appeltaart en appelcake: twee desserts met appel die superlekker zijn én die je supersnel op tafel zet.
Je kan ze maken volgens het klassieke recept, maar experimenteer gerust.
Zo gaat een dessert met appel perfect samen met kaneel, amandelschilfers of rozijnen.
Deze laatste kan je weken in rum of in sterke thee.
Wil je een appelcake of -taart maken die wat feestelijker is?
Ga dan voor een Normandische appeltaart met calvados, appelmuffins met appelchips of maak een fancy tarte tatin.
Appel in de oven is een ideale opwarmer tijdens de koude wintermaanden, maar om heel eerlijk te zijn… smaakt dit dessert met appel altijd!
Een appelboor is handig, maar je kan het klokhuis ook verwijderen door met een mes in een vierkant rond het klokhuis te snijden, helemaal door de appel heen.
Je kan de appel vullen met een mengsel van boter, honing, suiker en kaneel; een gelei van rode bessen; een mix van fijngehakte hazelnoten, amandelpoeder, kaneel en gember…
Uitproberen is de boodschap!
Voor extra smaak giet je een lepeltje suikerwater over de appel voor je hem in de oven zet.
Boter de ovenschaal goed in of schenk er een bodempje water in zodat de appel niet vastkleeft.
Minder voor de hand liggend, maar wel evengoed “appel in de oven” zijn deze gedroogde appelschijfjes.
Let wel op: de schijfjes moeten zo’n 6 uur lang drogen in de oven, dus plan dit dessert op tijd in!
Van deze desserts met appel in de oven wordt iedereen warm.
Krijg je gasten over de vloer en wil je niet te veel tijd spenderen in de keuken?
Verras hen dan met een van deze snelle desserts met appel.
Met appelflappen en appelbeignets katapulteer je hen zo terug naar hun kindertijd.
Een appelcrumble is even snel klaar en oogt net iets verfijnder.