:

speculaas dessert recept

Amelia Akin
Amelia Akin
2025-12-04 20:30:43
Count answers : 2
0

Om dit speculoostoetje te maken heb je niet veel ingrediënten nodig en de meeste keukenapparaten kun je in de kast laten staan. Ik haalde mijn elektrische mixer tevoorschijn om de speculoosmousse luchtig te kloppen, maar dit kun je ook prima af met een handmixer of met een garde. De speculaasmousse is gemaakt van slagroom, naturel roomkaas, poedersuiker en speculoospasta. Voor de bodem van de glaasjes verkruimelde ik de speculooskoekjes in een hakmolentje, maar als je deze niet hebt werkt een deegroller ook perfect.

Ingrediënten: 6 Speculoos koekjes, 20 g boter, 250 ml slagroom, 200 g naturel roomkaas, 50 g poedersuiker, 75 g Speculoospasta, Toppings: 1 el Speculoospasta, slagroom, 4 Speculooskoekjes. Benodigdheden: 200 gr monchou (naturel roomkaas), 4 el speculoos pasta, 3 el poedersuiker, snufje kaneel, 50 gr speculoos koekjes, 25 gr boter. 350 ml slagroom, 150 gram MonChou, 125 gram Speculoos koekjes, 6 eetlepels witte basterdsuiker, 2-3 eetlepels Speculoos pasta.

Verkruimel de speculoos koekjes. Smelt de boter en meng de koekkruimels en boter door elkaar. Maal de speculooskoekjes in een hakmolentje fijn en smelt de boter. Meng de koekjes met de boter en schep de koekkruimels in de glaasjes. Verdeel de koekkruimels over 2 (creme brulee) bakjes en druk aan met een theelepel. Maal de Speculoos koekjes fijn in een keukenmachine. Hou 1/5 apart en verdeel de rest over de bodem van de glaasjes en druk iets aan.

Doe de slagroom, roomkaas, poedersuiker en Speculoospasta in de kom van de mixer en klop tot een luchtige mousse. Meng in een kom de monchou, kaneel, poedersuiker en 2 el Speculoos pasta met een mixer door elkaar. Klop de slagroom stijf met 1/3 van de witte basterdsuiker. Klop de MonChou in een andere kom los met de rest van de witte basterdsuiker. Hou ongeveer ⅓ van de slagroom apart en schep de MonChou door de rest van de slagroom. Spatel de mousse in de glasjes en zet de toetjes minimaal 2 uur in de koelkast om licht op te stijven.

Als het goed is gemengd, schep je dit in de twee bakjes. Strijk de bovenkant glad met een theelepel. Verdeel de helft van het slagroom/ MonChou mengsel over de bodem en hierover verdeel je de rest van de fijngemalen koekjes. Daarboven verdeel je de gesmolten Speculoos pasta (hou eventueel een klein beetje apart ter decoratie). Daarop doe je de rest van het slagroom/ MonChou mengsel en tot slot spuit je met een spuitzak het deel slagroom wat je apart hebt gehouden over het toetje.

Smelt 2 eetlepels Speculoos pasta in de magnetron en verdeel dit over de toetjes. Je kunt het glad strijken of drizzelen. Verwarm de lepel Speculoospasta in een steelpannetje zodat de pasta vloeibaarder wordt. Doe de Speculoos pasta in een kommetje en verwarm dit circa 10-15 seconden in de magnetron tot de pasta goed vloeibaar is (laat even afkoelen indien de Speculoos pasta warm is). Spuit een toef slagroom in ieder glas. Drizzle daar een beetje Speculoospasta overheen en steek in ieder glas een Speculooskoekje. Decoreer naar wens met een beetje (gesmolten) speculoos pasta, koekkruimels en/ of een koekje. Lekker met evt een beetje vers fruit zoals banaan of aardbei.

Dit speculoos toetje is een heerlijke mix van een krokante bodem, luchtige mousse en een lekkere topping. Dankzij de licht kruidige smaak vind ik het een ideaal dessert voor dit seizoen.